El Ministeri de Sanitat ha activat el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’Excés de Temperatures.

El Pla romandrà activat des d’aquest passat dilluns, 1 de juny, fins al pròxim 15 de setembre. A més existeix un seguiment en els quinze dies previs i el mes posterior a aquest període per al cas que fora necessària una activació del Pla Nacional a causa d’unes temperatures anormalment elevades que requerisquen una activació prèvia o una re-activació del Pla.

L’objectiu del Pla nacional és previndre i mitigar els efectes negatius que la calor excessiva pot tindre sobre la salut dels ciutadans, especialment en els grups de risc o més vulnerables, com ara persones majors, dones gestants, xiquets i malalts crònics, així com en les persones que treballen o realitzen esforços a l’aire lliure.

Per a minimitzar els danys que aquestes persones poden patir, des del Ministeri de Sanitat s’insisteix en un decàleg de recomanacions generals:

 • Bega aigua o líquids amb freqüència, encara que no senta set i amb independència de l’activitat física que realitze.
 • No abuse de les begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre, ja que poden fer perdre més líquid corporal.
 • Encara que qualsevol persona pot patir un problema relacionat amb la calor, preste especial atenció a bebés i xiquets xicotets, majors i persones amb malalties que puguen agreujar-se amb la calor i la deshidratació, com les patologies cardíaques.
 • Romanga el major temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i refresque’s cada vegada que el necessite.
 • Procure reduir l’activitat física i evitar practicar esports a l’aire lliure en les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00).
 • Use roba lleugera, folgada i que deixe *transpirar.
 • Mai deixe a cap persona en un vehicle estacionat i tancat (especialment a xiquets, ancians o malalts crònics).
 • Consulte al seu metge davant símptomes que es prolonguen més d’una hora i que puguen estar relacionats amb les altes temperatures.
 • Mantinga les seues medicines en un lloc fresc; la calor pot alterar la seua composició i els seus efectes.
 • Faça menjars lleugers que ajuden a reposar les sals perdudes per la suor (ensalades, fruites, verdures, sucs, etc.).

Una de les actuacions prioritàries del Pla és la d’alertar a les autoritats sanitàries i als ciutadans amb la suficient antelació de possibles situacions de risc. Per a això, el Ministeri de Sanitat facilitarà diàriament a les Comunitats Autònomes les prediccions de temperatures (màximes i mínimes) elaborades per l’Agència Estatal de Meteorologia (*AEMET). Aquesta informació també estarà disponible per als ciutadans en la pàgina web del Ministeri.

El Pla té en compte les següents variables meteorològiques: les temperatures màximes i mínimes previstes a cinc dies, les temperatures màximes i mínimes registrades el dia anterior al de la data de la predicció i les temperatures llindars màximes i mínimes, establides sobre la base d’estudis epidemiològics que han permés relacionar l’excés de temperatura i la mortalitat. A més, es considera la persistència en el temps de l’excés de temperatura com a factor de risc per a la salut. L’assignació dels nivells es realitza utilitzant els següents criteris:

 • El nivell 0 (verd), d’absència de risc, es dona quan es preveu  que en cap dia dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.
 • El nivell 1 (groc), de baix risc, s’espera que 1 o 2 dies dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.
 • El nivell 2 (taronja), de risc mitjà, s’espera que 3 o 4 dies dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.
 • El nivell 3 (roig), d’alt risc, s’activa quan s’espera que se superen les temperatures llindars en cadascun dels cinc dies següents.

Aquesta informació s’actualitza diàriament en la pàgina web del Ministeri de Sanitat (www.mscbs.es). Els ciutadans, a més, podran subscriure’s fins al 15 de setembre a un servei per a rebre en el correu electrònic i en el telèfon mòbil la predicció de les temperatures i el nivell de risc de la província sol·licitada. L’accés a aquestes subscripcions es realitza a través de la web del Ministeri en el següent enllaç: https://www.mscbs.gob.es/excesoTemperaturas2020/suscripcion.do.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia