(EFE) El preu de l’habitatge usat a Espanya va baixar un 1,3% al maig, el segon mes complet d’estat d’alarma. Aquesta xifra modera l’increment interanual a l’1% i situa en 1.730 euros el metre quadrat, segons un informe d’idealista.com, que indica per a la Comunitat Valenciana un augment del preu del 0,4% en aqueix mes.

Totes les comunitats autònomes han registrat descensos, excepte Andalusia, on els preus es van mantindre estables, i Balears, on van pujar un 0,5%, Comunitat Valenciana (0,4%) i Extremadura (0,2%), amb Soria com a ciutat on es van encarir els habitatges de segona mà (5,5%), en un context d’augment de l’oferta provinent sobretot de divorcis o separacions i herències.

El major descens de preus es va produir a Navarra (-2,1%), Catalunya (-1,9%), Aragó i Canàries (-1,5% en tots dos casos), seguides de Cantàbria (-1,2%), Castella-la Manxa (-1%), Galícia i La Rioja (-0,8% en tots dos casos), Madrid (-0,7%), Castella i Lleó (-0,6%), Astúries i Euskadi (-0,4% en totes dues regions) i Múrcia (-0,2%).

Els preus es van mantindre estables durant el mes de maig a Andalusia i van créixer a Balears (0,5%), Comunitat Valenciana (0,4%) i Extremadura (0,2%).

Balears, la comunitat més cara amb un preu mitjà de 3.105 euros el metre quadrat, va marcar al maig el seu preu més alt de la sèrie històrica, seguida de la Comunitat de Madrid (2.783 euros el metre quadrat) i Euskadi (2.597 euros).

En el costat oposat de la taula se situen Castella-la Manxa (861 euros el metre quadrat), Extremadura (905 euros) i Múrcia (1.054 euros), com les regions més econòmiques per a comprar una casa de segona mà.

Per províncies, els preus van baixar en 40 de les 52, amb Granada liderant el rànquing (-4%), seguida de Navarra (-2,1%), Zaragoza (-1,9%), Santa Cruz de Tenerife (-1,8%) i Guadalajara (-1,5%).

En el costat contrari, les majors pujades es van produir a Sòria, on els propietaris demanen un 2,7% més pels seus habitatges, Alacant (1,3%), Màlaga (0,9%), Ávila (0,7%) i Balears (0,5%).

Les províncies més cares són Balears, amb 3.105 euros el metre quadrat, Guipúscoa (2.978 euros) i Madrid (2.783 euros), mentre que la més econòmica és Conca, amb un preu de 762 euros per cada metre quadrat, seguida de Toledo (767 euros) i Ciudad Real (793 euros).

Segons aquest informe, Soria és la capital que ha experimentat una pujada més pronunciada de preus (5,5%), seguida de Conca (4,6%), Ávila (2,9%), València (2,7%), Sant Sebastià (2,6%) i Càceres (2,5%).

Las Palmas de Gran Canaria és, en canvi, el mercat on més han baixat els preus (-2,4%), seguida per Lleida (-1,6%), Castelló de la Plana i Terol (-1,4% en totes dues capitals).

A la ciutat de Barcelona el preu ha crescut un 1,3%, fins als 4.209 euros el metre quadrat, mentre que a Madrid ho ha fet un 0,5% (3.782 euros) i Sant Sebastià continua sent la ciutat més cara, amb un preu de 4.741 euros el metre quadrat, el més alt de la sèrie històrica.

Segons el cap d’estudis d’idealista, Fernando Encinar, durant el confinament l’estoc d’habitatges usats va créixer de manera exponencial, amb cases provinents sobretot de divorcis o separacions, d’herències i de propietaris que han tingut una urgent necessitat de liquiditat.

Un augment de l’oferta que, al seu judici, continuarà en els pròxims mesos, mentre que la demanda arrossegarà dificultats per a comprar, motivades per la falta d’ocupació i d’estalvis per a assumir una hipoteca.

Segons Alzinar, les dades de maig avancen un procés a curt termini de baixada de preus de fins a dos dígits en algunes zones on l’augment de l’oferta siga significatiu i la reducció de la demanda, rellevant, amb una ràpida recuperació que retornarà els preus en 2021 als nivells anteriors a la crisi de la COVID-19.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia