L’atur en la Comunitat Valenciana va créixer al maig en 575 persones, un 0,13 % enfront del 9,49 % d’abril. El responsable autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat el fet que es tracta d’un increment “sensiblement menor que a la mitjana de l’Estat” (+0.13 % vs. +0.69 %).

Nomdedéu, ha manifestat que les dades d’atur del mes de maig “revelen que alguns sectors econòmics han començat a reactivar-se”. “Aquestes dades -ha assenyalat- malgrat que continuen agreujant lleugerament el dramàtic impacte de la COVID-19, semblen mostrar l’arribada a un cert sostre de destrucció d’ocupació”. En aquest sentit, ha assenyalat que és significatiu que alguns sectors, com la construcció o la indústria, han començat a reactivar-se i han reduït l’atur”. (Indústria -0.98 % i construcció -6.68 %).

D’altra banda, Enric Nomdedéu ha posat l’accent que des de Labora i des de la Conselleria d’Economia Sostenible “es continua fent un esforç sense precedents per a pal·liar l’efecte de l’emergència sanitària i atendre les necessitats dels treballadors i treballadores”.

Així, el director general de Labora ha informat que ja s’han pagat 14 milions d’euros de les ajudes per a persones autònomes per a compensar el cessament d’activitat o la disminució de la xifra de negoci.

Finalment, Enric Nomdedéu ha assenyalat que des del Consell s’espera que aquest pròxim mes, amb la represa progressiva de totes les activitats econòmiques, “l’ocupació perduda es vaja recuperant, i que al mateix temps, siguem capaços d’avançar cap a un model econòmic més verd, social i resilient enfront de les crisis”

Altres punts de vista

D’altra banda, la patronal autonòmica CEV creu que les dades de l’atur de maig “reflecteixen en gran part la severitat dels efectes de la COVID-19 sobre l’activitat i l’ocupació, però comencen a mostrar un punt d’inflexió en termes intermensuales. En termes interanuals, l’atur continua avançant”.

Així mateix, indica que “ha de tindre’s en compte que el mes de maig de 2020 és el segon mes complet en el qual l’activitat i l’ocupació han estat sotmesos a l’efecte de la pandèmia i permeten, per tant, una anàlisi *intermensual sobre informació homogènia”.

Recorden que “les persones afectades pels ERTE no estan incorporades en les dades d’atur i d’afiliació a la Seguretat Social”, malgrat la qual cosa “en taxa mensual es denota un punt d’inflexió a partir del menor avanç de l’atur a les províncies de Castelló i València, i la baixada de l’atur a la província d’Alacant” i “també es visualitza un punt d’inflexió en la contractació”.

En opinió d’UGT aquestes últimes xifres de l’atur “revelen l’alentiment del ritme de destrucció d’ocupació deguda a la reactivació dels sectors productius; i presenten una tendència a la recuperació”.

Per a CCOO, el fet que “s’hagen establit mesures de protecció de l’ocupació respecte als ERTE, ha esmorteït l’impacte de la crisi sanitària. Si no s’haguera flexibilitzat per a les empreses i protegit a les persones treballadores, estaríem parlant de milers i milers de persones més en desocupació”, explica Ana García, secretària d’Ocupació de CCOO PV, que advoca per estendre aquestes mesures més enllà del 30 de juny “en aquells sectors en els quals siga necessari, evitant així que un impacte major quant a destrucció d’ocupació”.

Finalment, el sindicat CSIF ha demanat al Consell que duga a terme “una reconstrucció econòmica efectiva que es traduïsca en mesures que impulsen la creació de llocs de treball” i cree que “la dada de maig, que llança 575 aturats més que el mes anterior, pot ser la punta de l’iceberg d’una major destrucció d’ocupació”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia