La Conselleria d’Igualtat i Polítiques ha elaborat el pla de transició a la nova normalitat dels Centres Integrals de Majors i els centres de dia. Així doncs, els centres per a persones majors reobriran les instal·lacions per a teràpies rehabilitadores amb cita prèvia i amb les mesures d’higiene i prevenció.

Amb la passada a la fase 2 de desescalada de la Comunitat Valenciana, el DOGV ha publicat una resolució de la Conselleria de la Sanitat Universal i Salut Pública per la qual deixa sense efecte les resolucions en les quals es van adoptar mesures extraordinàries davant la situació d’emergència ocasionada per la COVID-19 en matèria de centres de serveis socials, amb el tancament i suspensió d’activitats en aquestes instal·lacions..

Tal com s’ha establit, l’activitat serà de manera individual i solament per als serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria. Una vegada es passe ja a la fase 3, a més d’aquests serveis també es podran realitzar tallers d’envelliment actiu amb grups reduïts de fins a deu persones.

D’acord amb les mesures d’higiene i prevenció que s’han establit l’accés a les instal·lacions d’aquests centres haurà de comportar la desinfecció del calçat i de mesures ortopèdiques, com a cadires de rodes, caminadors, etc., mitjançant processos o soluciones desinfectants, i també s’haurà de prendre la temperatura de la persona usuària, no podent accedir al centre si és superior a 37,5°.

La persona usuària haurà de portar màscara i utilitzar totes les mesures d’higiene i seguretat establides per les autoritats sanitàries i no haurà d’anar acompanyada a les dependències del centre, excepte si precisa ajuda de tercera persona per a fer-ho.

Quan les persones usuàries sol·liciten la cita prèvia hauran de contestar a un qüestionari que evite l’entrada als centres de persones amb simptomatologia compatible amb la COVID-19.

Els serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria s’oferiran de manera individual i garantint les mesures de seguretat i higiene. Les persones usuàries acudiran en l’horari establit, i una vegada realitzat cada servei es desinfectarà el material i les superfícies utilitzades.

Centres de dia

En aquesta fase de desescalada s’ha establit també que els centres de dia d’atenció a persones majors reòbriguen amb torns de fins a un 33% de les places autoritzades que giraran de manera setmanal. Els grups d’atenció seran sempre els mateixos així com les persones professionals que els atenguen.

Respecte a les activitats que podran realitzar-se, les teràpies individuals i grupals pròpies del centre s’ajustaran a la realitat de les persones usuàries de cada torn prenent especial atenció a les conseqüències físiques, psicològiques i emocionals del període de confinament. Es prestarà especial atenció a la neteja i desinfecció entre cada activitat i en la finalització de cada torn.

Les persones familiars que porten al centre als seus majors no podran entrar en les instal·lacions i serà el personal l’encarregat de facilitar la seua entrada del centre, desinfectant la sola de les sabates, rodes de carros i altres mesures ortopèdiques, llavat de mans amb gel hidroalcohòlic i control de la temperatura. Les mateixes mesures es prendran amb les persones usuàries que utilitzen el transport col·lectiu del centre. En tots els casos serà obligatori l’ús de màscara.

En el cas dels centres de dia que estiguen annexos a un centre residencial, durant la fase 2 estaran oberts exclusivament per a les persones residents amb les mateixes condicions d’higiene i seguretat que en la residència.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia