El dia 3 de juny se celebra el Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits per a commemorar la solidaritat i generositat de la societat i dels familiars, ja que tota donació d’òrgans permet salvar vides. Cal destacar que la Comunitat Valenciana manté l’activitat de donació i trasplantaments durant la pandèmia.

Durant aquest any, a causa de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, l’activitat trasplantadora s’ha vist minvada, però en cap moment ha deixat de funcionar. A nivell nacional, des del passat 13 de març l’activitat ha disminuït un 85%, no obstant això en la Comunitat Valenciana s’ha reduït un 60%.

Cal destacar que en aquest període de temps marcat des que es va decretar l’estat d’alarma, des de l’Organització Nacional de Trasplantaments i les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantament s’ha realitzat una intensa labor de coordinació i s’ha dissenyat un pla específic per a assegurar que tots els pacients en urgències puguen ser trasplantats.

De fet, la Comunitat Valenciana participa en el comité de persones expertes creat per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) durant l’època de crisi generada per la pandèmia.

Es tracta d’un comité coordinat per la ONT, i en el qual participen experts de malalties infeccioses i els coordinadors i coordinadores autonòmics de trasplantaments del País Basc, Madrid i la Comunitat Valenciana, aquesta última, a través del coordinador autonòmic de trasplantaments, Rafael Zaragoza.

Donacions d’òrgans des de gener
Quant a les donacions d’òrgans, la Comunitat Valenciana ha registrat des de gener de 2020 un total de 71 donants d’òrgans, 16 d’aqueixes donacions s’han produït des de l’inici de l’estat d’alarma (13 de març). A més, dels 71 donants, 24 d’ells ha sigut donació en asistolia i s’han dut a terme 13 eixides de ECMO mòbil.

D’aquesta manera, des de gener s’han pogut dur a terme 150 trasplantaments d’òrgans, 31 d’ells s’han dut a terme durant l’època de la pandèmia. Del total de trasplantaments, 79 han sigut trasplantaments de renyó, 42 hepàtics, 10 cardíacs, 18 pulmonar i un de pàncrees.
Per hospitals, del total de trasplantaments, 26 s’han realitzat a l’Hospital General d’Alacant, 6 a l’Hospital General Universitari d’Elx, 26 a l’Hospital Doctor Peset, 84 a l’Hospital La Fe i 8 en infantil de l’Hospital La Fe.

Rècord de donacions

L’any passat, els hospitals valencians van batre el seu rècord quant al nombre de donants en registrar 255 donants durant tot l’any 2019, la qual cosa suposa un increment d’activitat de donació del 6,7% respecte a l’any anterior.

Així mateix, la taxa de donació durant l’any passat es va situar en 51,4 donants per milió de població situant-se per damunt de la mitjana nacional que se situava en 48,9 per milió d’habitants. Durant 2019, un 90% de les famílies valencianes van dir que sí a la donació.

Quant a trasplantaments, l’any passat es van dur a terme 552 trasplantaments en la Comunitat Valenciana. D’ells, 299 van ser trasplantaments renals, 140 trasplantaments hepàtics, 32 cardíacs, 74 de pulmó i 7 de pàncrees, la qual cosa suposa 111 trasplantaments per milió de població. A més, es van dur a terme 50 trasplantaments en altres autonomies amb òrgans procedents de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia