El conseller de Política Territorial, Obras Públicas y Movilidad, Arcadi España, ha anunciat la inclusió en el visor cartogràfic de l’Institut Cartogràfic Valencià dels carrils bici de la Comunitat Valenciana. Ací s’inclourien tant els que hi ha fets com els que hi haurà en un futur.

Arcadi España ha assenyalat que aquesta nova eina per a conéixer la xarxa d’itinerari ciclopeatonals a través de l’ICV, “és el primer pas per a tindre una aplicació on tots els valencians i valencianes podran veure tots els carrils de bici del nostre territori, sobretot per a connectar els municipis intermedis”.

Com ha insistit el conseller, “la Generalitat propiciarà que la bicicleta s’utilitze no sols per a l’esport sinó també com una eina de mobilitat quotidiana per a l’ús diari. Per a fer fàcil el seu ús, hem establit una línia d’ajudes a partir del dia 15 d’aquest mes per a l’adquisició de bicicletes i patinets i estem impulsant un pla de millora de la xarxa *ciclopeatonal en tota la Comunitat”

A més dels itineraris, en el visor de la Generalitat s’inclou informació rellevant, com a pendent, tipus de ferm o amplària i són descarrgables en els formats més habituals per a aquesta mena de rutes.

La informació està disponible en la web consultar ací y en esta consultar ací.

Segons el conseller, “es tracta d’un instrument dinàmic que anirà completant-se amb noves aportacions”. En aquest sentit està previst obrir línies de col·laboració amb ajuntaments, diputacions i altres organismes públics, a fi d’incorporar a l’inventari de la Generalitat, els nous itineraris que altres administracions vagen completant. A més, en el cas que els ajuntaments ho estimen oportú, es podrà incorpora els traçats urbans de la seua competència.

La Comunitat Valenciana disposa d’una xarxa d’itineraris no motoritzats de caràcter interurbà, denominada Xarxa d’Itineraris No Motoritzats de la Comunitat Valenciana (XINM), d’una mica més de 1.100 quilòmetres, de diverses titularitats públiques, que en la seua major part són carrils bici. A aquesta xarxa cal sumar els carrils bici i ciclocarrers urbans, conformant així una malla àmplia.

Aquesta Xarxa discorre per 173 termes municipals, un 32% del total de municipis de la Comunitat, i amb un radi d’influència de 3 quilòmetres que fa que la població servida siga de 3,9 milions d’habitants, quasi el 80% de la població de la Comunitat. Es té en aquests moments un ràtio de 2,04 quilòmetres cada 10.000 habitants.

La Conselleria d’Obres Públiques està treballant a estendre i completar aquesta xarxa d’itineraris no motoritzats amb l’objectiu d’arribar a disposar d’una xarxa contínua, segura, funcional, ordenada i jerarquitzada, que constituïsca una autentica alternativa a la mobilitat tradicional i que satisfaça la demanda de vies en les quals desenvolupar activitats lúdiques, d’oci saludable i turístiques, afavorint la creació de llocs de treball a nivell local.

La crisi motivada per la COVID-19 pot portar com a conseqüència la retracció de l’ús dels mitjans públics de transport, tornant a recuperar auge l’ús del vehicle privat a motor. Evitar aquesta regressió cap a un model poc sostenible de transport és el que motiva a la Conselleria intensificar les accions per a promoure i impulsar l’ús dels mitjans de transport no motoritzat, especialment, les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal per a la mobilitat diària.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia