Dilluns que ve més de la meitat dels espanyols, el 52%, estarà en la fase 3 de la desescalada. Aquesta fase la pilotaran els governs autonòmics i obri la porta a la mobilitat entre províncies i a eixir de l’estat d’alarma abans del 21 de juny, quan acaba l’última i sisena pròrroga. La Comunitat Valenciana es manté, de moment, en la Fase 2.

Seran els residents a Galícia, La Rioja, el País Basc, Astúries, Cantàbria, Extremadura, Múrcia, Navarra, Balears, Andalusia, Canàries, Conca, Guadalajara, Melilla i en les àrees sanitàries catalanes d’Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona els que gaudiran d’aquesta fase 3, cada vegada més prop de l’anomenada “nova normalitat”.

Aquests 25 milions d’espanyols podran eixir a passejar o fer esport sense limitació d’horari, a més es podran reunir en grups de fins a 20 persones i els restaurants ampliaran el seu aforament al 50%, igual que el comerç o els museus i sales d’exposicions.

Segons els acords en aprovar-se la pròrroga de l’estat d’alarma, seran els governs autonòmics els que pilotaran aquesta tercera i última etapa de la desescalada, i entre les seues prerrogatives estarà el decidir si es permet la mobilitat entre les seues províncies.

Així mateix, “entre les seues facultats està la de decidir quan acaba l’estat d’alarma en la seua comunitat i comença la nova normalitat”, ha subratllat el ministre de Sanitat, Salvador *Illa, qui ha ressaltat que aquesta decisió hauria de prendre’s sempre que l’aconsellen les dades epidemiològiques.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que, en principi, els presidents autonòmics “hauran de sol·licitar al ministre” la fi de l’estat d’alarma o, “com a mínim, informar” de la seua decisió.

La nova normalitat implicarà la mobilitat entre territoris, una mesura que el lehendakari, Íñigo Urkullu, demanda avançar amb suport del president càntabre, Emiliano *Revilla, qui aquest divendres ha confiat que els trasllats entre Cantàbria, el País Basc i Astúries puga permetre’s “una setmana abans” del 21 de juny.

El president de la Xunta, Alberto Núñez *Feijóo, ha lamentat la “gran confusió” que hi ha sobre les competències que tindrà cada comunitat autònoma i el Govern en la fase 3 i ha avançat la seua intenció de permetre la mobilitat en tota Galícia a partir del pròxim dilluns si depén únicament d’ell.

De la mateixa forma s’ha manifestat la Junta d’Andalusia, comunitat que ja està íntegrament en la mateixa fase.

La mobilitat internacional és també un factor decisiu en la nova normalitat i per això, Espanya i Itàlia han demanat a la Comissió Europea que l’aixecament de les restriccions a les fronteres comunitàries es faça de manera coordinada i no discriminatòria entre tots els estats membres, sobre la base de criteris epidemiològics “comuns, clars i transparents”.

En qualsevol cas, el Govern espanyol manté la data de l’1 de juliol per a obrir les seues fronteres de manera segura, ha dit la ministra portaveu, María Jesús Montero.

La resta del país entrarà o es mantindrà el dilluns en la fase 2 de la desescalada.

La Comunitat de Madrid, Barcelona i la seua àrea metropolitana i tota Castella i Lleó passaran el dilluns a la fase 2 després de rebre el vistiplau de les autoritats sanitàries. Albacete, Ciudad Real i Toledo seguiran en fase 2, igual que la Comunitat Valenciana.

El pas de Madrid i Barcelona a la fase 2 el dilluns contribuirà a impulsar l’activitat en les seues dues comunitats autònomes que són, pel seu pes en el PIB, motors de l’economia espanyola.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia