La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat aquesta setmana la creació de 61 places en Salut Mental. Aquestes places anirien dirigides a atendre els efectes de l’impacte del coronavirus en la societat i avançar en la implantació de l’Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.

“El confinament, l’aïllament de persones majors, la impossibilitat d’acomiadar-nos dels nostres sers estimats com estàvem acostumats, les seqüeles psicològiques de qui ha patit el contagi o dels professionals que han estat lluitant en primera línia, el temor, la incertesa, i l’escenari que s’obri de crisi econòmica i social són factors que ens obliguen a treballar en la gestió de la postcrisi”, ha assenyalat la consellera. Per aquest motiu, es crearan 8 places de psiquiatra, 15 de psicòleg/a, 18 d’infermera especialista en salut mental, 11 terapeutes ocupacionals i 9 treballadors/as socials.

D’altra banda, Barceló s’ha referit a la necessitat d’anar recuperant “de manera progressiva” la normalitat en l’atenció assistencial, ja que des de l’inici de la pandèmia s’han anat adoptant una sèrie de mesures en els diferents departaments de salut amb la finalitat de reduir al màxim possible el contacte interpersonal i, per tant, les possibilitats de contagi. En aquesta línia, s’ha iniciat el camí al revés per a començar a recuperar tots aqueixos serveis, com l’inici de l’activitat quirúrgica programada amb la Cirurgia Major Ambulatòria, el reinici d’activitat en els centres d’especialitats o la reobertura dels centres d’atenció primària que van tancar durant l’epidèmia.

D’altra banda, des de l’inici de la pandèmia, i lligat a les mesures de confinament i les recomanacions sobre l’ús dels serveis sanitaris, s’ha produït un descens en els processos assistencials no COVID-19 i, per tant, de les vacunacions.

Per a millorar aquesta situació ja s’ha posat en marxa un sistema de captació activa per a recuperar la vacunació d’aquells menors que no han sigut vacunats en aquests mesos. D’aquesta forma, s’ha començat a contactar amb els pares i mares per via postal o telefònicament.

No obstant això, Barceló ha explicat que de la 2a dosi de vacuna hexavalent, entre març i abril, s’han vacunat 36 menors menys que en el mateix període de 2019 i de la 1a dosi triple vírica, entre març i abril, s’han vacunat 158 menors més que en el mateix període de 2019. Malgrat tot, i a fi de recuperar totalment l’activitat de vacunació, “continuarem realitzant anàlisis mensuals i procedint a la captació activa de tots els casos”, ha apuntat la consellera.

Al seu torn, la consellera ha donat a conéixer que, fins al moment, s’han sotmés a una prova PCR 143.156 persones en la Comunitat Valenciana. De totes elles han donat negatiu 132.687, la qual cosa suposa un 93%. És a dir, només el 7% ha donat positiu. “Cal tindre en compte que aquestes proves no s’han realitzat de manera massiva a la població, sinó principalment als ciutadans i ciutadanes que presentaven símptomes o que havien estat en contacte directe amb el virus”, ha explicat Barceló.

Els resultats negatius per províncies són els següents:

· Alacant: 92%

· Castelló: 90,1%

· València: 93,5%

A més, les altes a pacients amb coronavirus segueixen la seua tendència a l’alça i, fins ahir dijous, s’havien registrat 147 noves altes, que eleven a 12.680 el total de persones curades (el 76,5% de tots els casos detectats). La distribució per províncies era la que segueix: 1.559 a la província de Castelló, 4.512 en la d’Alacant i 6.604 en la de València, a les quals cal sumar altres 5 corresponents a desplaçats.

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest dimecres s’han detectat 11 casos a través de PCR, que eleven a 11.265 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies es reparteixen de la següent manera: 2 a Castelló (1.570 en total); 4 a la província d’Alacant (3.929 en total); 5 a la província de València (5.761 en total). Cal sumar també 5 no assignats de dies anteriors. A més, un dels no assignats en dies anteriors s’ha reassignat a la província de València.

En aquests moments, queden actius 2.451 casos, un 14,8% de tots els casos detectats des de l’inici de la pandèmia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia