El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha visitat de nou, aquest dilluns, les instal·lacions dels laboratoris de l’Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio i del Biobanc-IBSP-CV. Durant la seua visita ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, i el director gerent de la fundació Fisabio, José Antonio Manrique.

Puig ha anunciat que la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) ha sigut seleccionada per a participar en el desenvolupament d’un nou test de diagnòstic del virus de la COVID-19. El nou test s’està desenvolupant en el marc d’un consorci internacional, en el qual està integrada l’Àrea d’Investigació en Vacunes de la fundació.

Entre els avantatges que presenta el test es troben la rapidesa, perquè tarda menys de 2 minuts; la senzillesa, ja que es realitza a través de l’aire espirat pel nas; la sensibilitat, i el seu baix import, doncs costa menys d’un euro. Unes altres dels aspectes positius d’aquest kit de detecció és que es podria utilitzar també per a detectar altres virus respiratoris que, eventualment, pogueren sorgir en el futur.

Aquest projecte pretén donar resposta a la falta de mètodes de detecció en temps real, de baix cost, fàcils d’usar, no invasius, d’alta sensibilitat i alta especificitat. Aquest test es basa en un sistema innovador, la tècnica del qual permet detectar compostos volàtils orgànics a través de l’espiració pel nas en una bossa. Mitjançant Intel·ligència Artificial, el test és capaç de determinar si una persona està infectada no de COVID19 o altres virus respiratoris.

El cap del Consell ha explicat també que Fisabio, “peça clau de la xarxa d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana, especialitzada en biomedicina i salut pública”, els investigadors i les investigadores de la qual “van ser els primers a seqüenciar el genoma complet del virus amb mostres obtingudes a Espanya”, participa en altres treballs “de primer nivell internacional”.

Un d’aquests projectes té com a objectiu identificar trets genètics del virus que es puguen relacionar amb una major o menor gravetat de la malaltia per a, d’aquesta manera, predir l’evolució clínica dels pacients, millorar el tractament i gestionar millor els recursos.

Un altre de les iniciatives internacionals en les quals participa Fisabio és una plataforma europea d’investigació per a monitorar de forma coordinada les diferents vacunes que eixiran al mercat per a combatre la COVID-19.

El *president de la Generalitat ha recordat que Fisabio compte en aquests moments amb 261 projectes nacionals i 22 projectes internacionals d’investigació actius i que ha sigut seleccionada per l’Agència Valenciana de la Innovació per a l’aplicació d’Intel·ligència Artificial al diagnòstic i pronòstic de pacients amb COVID-19 a partir de radiografies.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit en el Palau amb el president del València Basket, Vicente Solá, així com amb el seu conseller delegat, Paco *Raga, i amb el director d’Operacions i Relacions Institucionals del club, José Puentes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia