(EFE) El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres el reial decret de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària provocada per la COVID-19 que regiran a partir del pròxim 21 de juny, una vegada finalitze l’estat d’alarma.

El decret posa fi a les restriccions per a moure’s per tota Espanya, encara que amb distàncies ara fixades en un metre i mig i l’ús obligatori de màscares per a majors de 6 anys quan no es puguen mantindre aqueixes distàncies sota multa de fins a 100 euros.

En la nova etapa, Sanitat reforça el seu paper coordinador i podrà prendre decisions en situacions d’emergència, però haurà de consultar sempre amb les autonomies, encarregades de regular les limitacions d’aforament.

Les comunitats hauran de garantir la coordinació de les residències de majors o els centres de persones amb discapacitat amb els seus recursos sanitaris del sistema de salut, a més de tindre previstos en aquests centres els corresponents plans de contingència per a la detecció precoç del virus.

La COVID-19 passa a ser, segons el decret, de declaració urgent i les autonomies hauran de subministrar informació quan es produïsquen situacions d’emergència per a la salut pública, facilitar les dades per al seguiment i la vigilància epidemiològica i assegurar un nombre suficient de professionals per a la prevenció i control de la malaltia i el seu diagnòstic primerenc.

Els serveis de salut garantiran la realització de PCR o una altra tècnica de diagnòstic molecular tan prompte com siga possible des del coneixement dels símptomes i que tota la informació es transmeta dins del termini i en la forma escaient.

En els transports públics per carretera, ferrocarril o mar serà obligatori respectar el volum d’ocupació establit i, quan els seients siguen *preasignados, els operadors, també de transport aeri, hauran de mantindre els registres dels passatgers un mínim de quatre setmanes per a poder garantir la traçabilitat en el cas que es produïra algun cas positiu.

Aena posarà a la disposició de Sanitat Exterior els recursos humans, sanitaris i de suport necessaris amb la finalitat de garantir el control sanitari de l’entrada de passatgers de vols internacionals.

S’habilita al director general de la Marina Mercant per a ordenar, a proposta del Ministeri de Sanitat, l’adopció de les mesures sanitàries que procedisca per al control dels passatgers que realitzen viatges internacionals i naveguen per aigües de la mar territorial a fi d’entrar en els ports espanyols oberts a la navegació internacional.

El decret faculta a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a recaptar informació dels fabricants per a garantir la disponibilitat de determinats productes i per a organitzar, eventualment, la prioritat de la seua fabricació.

En matèria esportiva, serà el Consell Superior d’Esports el que decidisca les mesures preventives en el retorn de la lligues professionals de futbol i bàsquet.

Les mesures aprovades pel Govern en el decret són efectives des d’aquest dimecres, dia de la seua publicació en el BOE, però haurà de passar en el termini d’un mes pel Congrés per a convalidació.

La seua vigència es prolongarà fins que el Govern declare que la crisi sanitària ha conclòs.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia