El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha formalitzat amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, un conveni per a posar en marxa el Pla Agilita. Entre altres objectius, aquesta iniciativa pretén reduir un 30 per cent els tràmits administratius de les empreses i ajudar així a reactivar l’economia valenciana.

El Pla Agilita ha sigut impulsat per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a reduir les càrregues burocràtiques de manera que s’ajude a millorar la competitivitat de les empreses valencianes.

Aquesta iniciativa sorgeix en un moment en què, a causa de la pandèmia de COVID-19, l’activitat econòmica ha patit una notable contracció, especialment entre les pimes, que concentren el 90 per cent de l’ocupació en la Comunitat Valenciana, i que pot derivar en una caiguda del PIB autonòmic d’al voltant del 8 per cent, segons estimacions de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE).

Per al desenvolupament d’aquesta iniciativa, des de la Conselleria de Justícia s’han revisat tots els processos administratius que una empresa pot arribar a realitzar en la seua relació amb la Generalitat i s’ha conclòs que existeixen al voltant de 1.200 tràmits, dels quals es pretén suprimir 350 (un 30 per cent) mitjançant l’eliminació de duplicitats com la sol·licitud de la mateixa documentació per part de diferents conselleries.

En el diagnòstic també s’ha revelat que la mitjana d’espera és de 197 dies, si bé en alguns procediments especialment complexos -com els urbanístics- el termini es prolonga fins als quatre anys i mig, amb el que el Pla Agilita també pretén reduir en un terç el temps necessari per a la tramitació.

Actualment, en la Comunitat Valenciana operen més de 350.000 empreses, de les quals el 80 per cent pertanyen al sector serveis, el 12 per cent a la construcció i el 8 per cent a la indústria. Abans de la crisi de la COVID-19 el sector industrial creixia quasi 5 punts per damunt de la mitjana nacional i el de la construcció ho feia un 4,4 per cent.

Per aquest motiu el Pla Agilita, a més, inclou la futura elaboració de projectes específics de reducció de càrregues administratives per a tres sectors estratègics. En aquest sentit el ‘Pla Agilita Indústria‘, es posarà en funcionament a la fi de 2020 amb un pressupost de mitjà de milió d’euros aproximadament. Per part seua, el ‘Pla Agilita Urbanisme‘ estarà disponible en 2021 dotat amb un milió d’euros i el ‘Pla Agilita Medi Ambient‘ estarà operatiu al llarg de 2021.

El pla inclou la creació de la plataforma ‘GUIA-T‘ per a la gestió de tots els informes que han de realitzar-se, el seguiment de l’expedient per a la seua consulta o l’aportació de documentació. Al seu torn, servirà per a atendre i solucionar els dubtes que puguen sorgir al llarg del tràmit gràcies a l’ajuda d’un assistent virtual que estarà disponible els 365 dies de l’any.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia