La reunió d’aquest dijous entre la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el Consell de Ramaderia, marca una recuperació d’aquests 8 anys després de la seua última convocatòria. En l’ordre del dia s’ha inclòs les ajudes de comercialització a la mel, a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes o al foment de races autòctones com l’ovella Guirra i la gallina valenciana de Chulilla, totes dues incloses en el catàleg de la FAO.

Aquesta nova actuació impulsarà a reprendre la figura i les funcions d’aquest òrgan, que s’encarregarà d’assessorar l’Administració en matèria de producció animal i seguretat alimentària i serà informat dels projectes de disposicions legislatives i reglamentàries relacionades amb la ramaderia.

La Conselleria ha presentat a més les dades del decret d’ajudes per a pal·liar les pèrdues en el sector per la crisi sanitària de la COVID-19, que va obligar al tancament del canal Horeca i d’altres línies de distribució i venda d’aquests productes.

Un total de 566 explotacions ramaderes s’han beneficiat de les ajudes, que es van tancar el passat 2 de juny, la qual cosa representa al 95% de les persones ramaderes que podien accedir a l’ajuda per un import de quasi 3,5 milions d’euros.

Mollà ha assenyalat que l’alt percentatge de sol·licituds posa de manifest “l’impacte de l’emergència sanitària en el sector i l’oportunitat d’aquest decret d’ajudes per a alleujar les pèrdues econòmiques i dotar a les explotacions d’un fons de liquiditat essencial per a mantindre l’activitat”.

Per províncies, Castelló encapçala el nombre de titulars beneficiats amb 278 i quasi 1,5 milions d’euros repartits, seguida de València, amb 155, i Alacant, amb 133. València, no obstant això, lidera la quantia mitjana de les ajudes amb uns 7.200 euros, mentre que Alacant aconsegueix quasi els 7.000 i Castelló supera els 5.000 euros.

El decret incloïa a les explotacions ramaderes de boví, oví, caprí, èquids i gallines ponedores amb un màxim de 30.000 euros d’acord amb un barem de prima en euros per tipus i quantitat d’animals.

El recompte de les ajudes assenyala la suficient quantia dels fons directes previstos per la Conselleria, que han permés atendre totes les sol·licituds sense deixar a ningú fora.

El Consell de Ramaderia també s’ha referit a la modificació de la llei de ramaderia de la Comunitat Valenciana. Una reforma que planteja agilitar els terminis requerits per a les explotacions clandestines així com adequar l’article 44 de benestar animal als tipificat en el Codi Penal.

Entre els projectes legislatius es troba també el registre de les Agrupacions de Defensa Sanitària Ramadera o l’Ordre de la Febre Q, un bacteri que pot afectar el bestiar boví, oví i caprí.

La Conselleria també ha donat compte de l’inici dels estudis i les accions per a harmonitzar la legislació ambiental aplicable als projectes ramaders per a equiparar-la a la d’altres territoris pròxims a la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia