La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha informat aquesta setmana en la Comissió de Sanitat en Les Corts sobre la gestió sanitària realitzada durant la pandèmia de coronavirus i de les mesures que es duran a terme durant la fase de transició cap a la nova normalitat.

Durant la seua intervenció, Ana Barceló ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana compleix les instruccions del Ministeri de Sanitat per a canviar a la fase 3 i avançar així en la desescalada amb garanties de seguretat per a tots”.

En aquest sentit, ha indicat que “la prudència de hui és la seguretat de demà, i per damunt de tot interés està la defensa i protecció de la salut dels cinc milions de ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

Per això, la consellera ha informat sobre les mesures que es posaran en marxa en aquesta etapa de transició cap a una nova normalitat que estan orientades a cuidar i protegir la salut de la ciutadania. “L’objectiu és conjugar la seguretat i prevenció amb la recuperació de les activitats essencials”, ha assenyalat.

Tal com ha explicat Ana Barceló, “reforçarem els centres de salut amb la contractació de nous professionals amb la finalitat d’agilitar les agendes, reforçar la labor que estan duent a terme en la detecció precoç del *coronavirus o vigilància de casos sospitosos, i per a garantir les vacances i descans dels professionals que tant mereixen”.

Per a això, la Conselleria de Sanitat ha prorrogat fins al 30 de novembre 4.229 places eventuals que van ser creades per a cobrir les necessitats originades per la crisi sanitària derivada de la pandèmia. En concret, han sigut 3.467 places d’Atenció Especialitzada, 730 d’Atenció Primària i 32 de Salut Pública.

Així mateix, en aquesta fase de transició s’incorporaran 615 noves contractacions de professionals de diferents categories, com a infermeria, auxiliars administratius i zeladors o zeladores que reforçaran les capacitats en assistència sanitària, vigilància epidemiològica i identificació i contenció precoç del contagi.

En funció de les necessitats i de l’evolució de la pandèmia, s’incorporaran en successives fases fins a arribar a 1.200 treballadors i treballadores que cobriran les vacances i els permisos del personal sanitari.

Una altra de les mesures que reforçarà l’Atenció Primària serà la incorporació de 156 metges o metgesses especialistes d’Atenció Primària i Comunitària i 50 infermeres o infermers que han acabat el seu període de formació especialitzada al maig de 2020, que podran ocupar places vacants o temporals per sis mesos renovables.

Finalment, s’han creat 61 places de salut mental per a fer front a les conseqüències que la pandèmia ha provocat en la ciutadania.

Centres assistencials matí i vesprada

La Conselleria de Sanitat està treballant per a una volta a la normalitat assistencial. La finalitat és recuperar l’activitat anterior mantenint la seguretat enfront de possibles nous casos i començar a compensar l’activitat que s’ha interromput. Per a això, s’ha enviat instruccions als departaments de Salut perquè, en funció de les seues necessitats, reòbriguen centres auxiliars i recuperen l’activitat assistencial plena.

A més, està previst que alguns centres de salut, durant l’estiu, atenguen en horari de matins i vesprades en funció de les necessitats de cada departament.

D’altra banda, es recupera el Pla Òptima per a la reducció de les llistes d’espera. En aquest sentit, ha explicat que s’ha treballat amb les gerències, les direccions mèdiques i els i les professionals dels hospitals per a dissenyar l’estratègia de la Conselleria, que compta amb tres línies d’actuació: establiment de protocols que garantisquen la seguretat de professionals i pacients, reorganització de les àrees d’activitat assistencial i revisió de les llistes d’espera segons la mena de prioritat.

També s’han creat comités quirúrgics en cada hospital que dissenyaran la desescalada i la programació de cadascun segons les característiques pròpies. En tot cas, ha de tindre’s en compte la necessitat que la capacitat d’hospitalització no supere el 70% i els llits UCI han de poder duplicar o triplicar el seu número en uns dies, per a poder fer front a un possible rebrot.

Per això, la Conselleria potenciarà la cirurgia major ambulatòria i reactivarà el Pla de Xoc tenint en compte la prioritat i el temps d’espera de cada pacient.

Així mateix, la consellera de Sanitat ha assenyalat que “es donarà un impuls a la telemedicina, i per a això, s’està treballant amb les societats científiques d’Atenció Primària, pediatria, infermeria i medicina, per a poder donar una atenció amb garanties sense necessitat que el pacient es desplace”.

Al seu torn, s’han elaborat protocols de reobertura de les piscines municipals, utilització de platges, les recomanacions per al funcionament dels establiments comercials i d’hostaleria, així com el protocol per a la recuperació de les escoles d’estiu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia