Hui dissabte, 13 de juny, és el Dia Mundial del Càncer de Pell. Per aquest motiu, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha llançat un missatge per a advertir a la població sobre els riscos i perills que pot suposar una excessiva exposició solar després del període de confinament dels últims mesos.

Actualment, la taxa d’incidència de melanoma en la Comunitat Valenciana és de 12,5 per cada 100.000 habitants, i representa el 2% de tots els càncers en la Comunitat.

Quant a l’edat mitjana de les persones amb melanoma, és de 61 anys en les dones i 63 anys en els homes. D’altra banda, la taxa de mortalitat del melanoma és de 2,5 per 100.000 habitants segons les últimes xifres de 2017, el 62% van ser homes i el 38% dones.

Enguany, després d’un llarg període de confinament degut a la pandèmia de Covid-19, resulta necessari extremar les precaucions amb l’exposició solar. Segons els especialistes del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de la Ribera, la pell aprofita la primavera per a començar a bronzejar-se de manera gradual i, així, augmentar els nivells de melanina, un pigment que actua com a protecció natural de la pell i el cabell davant les radiacions solars.

Segons explica la cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital d’Alzira, Carmen Ortega, “a causa del confinament no hem pogut gaudir amb normalitat de la primavera, per la qual cosa la nostra pell no s’ha preparat per a l’estiu ni presenta uns nivells de melanina alts”.

“Així, si aprofitant la desescalada les persones s’exposen al sol sense prendre precaucions, és fàcil que la seua pell es creme en menys temps de l’habitual. En aquest sentit, és fonamental conscienciar a la població que la cremada solar és un dels principals factors de risc per a l’aparició de melanomes”, ha assenyalat la doctora Ortega.

D’aquesta forma, els especialistes aconsellen que, una vegada finalitzat el confinament, l’exposició solar es duga a terme de forma molt progressiva, amb dosis diàries molt xicotetes per a la pell.

Igualment, es recomana evitar l’exposició al sol entre les 12.00 i les 16.00 hores, que és quan la incidència dels raigs ultraviolats és major. Així mateix, és important l’ús de cremes solars amb un factor de protecció alt, aplicant una capa uniforme i el més gruixuda possible sobre la pell, sense oblidar zones sensibles com les orelles o els llavis.

A més, també es poden utilitzar altres recursos de protecció com a ombrel·les, gorres o samarretes de mànega llarga.

A diferència d’altres tumors més difícils d’apreciar a simple vista, les lesions malignes de pell poden veure’s i detectar-se en una fase primerenca, la qual cosa ajuda enormement a un millor pronòstic i supervivència dels pacients.
En aquest sentit, els dermatòlegs recomanen la revisió periòdica de la pell.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia