En un seminari web dirigit als municipis d’interior, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha presentat aquesta setmana la guia ‘Destinacions d’Interior Segurs‘.

Colomer ha explicat que “en la nova normalitat provocada per la COVID-19 les restriccions de viatges internacionals, les limitacions en el trànsit aeri i la sensació generalitzada que l’interior és un espai òptim, menys massificat i més adequat per a mantindre la distància social generaran trànsit turístic cap a les destinacions d’interior de la Comunitat”.

Aquesta guia s’ha elaborat des del Comité Tècnic Científic creat per Turisme Comunitat Valenciana, que també va participar en l’elaboració de la guia de ‘Platges Segures‘.

El responsable de Turisme ha assenyalat que “hem d’acabar amb la por perquè la gent es torne a sentir lliure per a viatjar, per a moure’s amb tranquil·litat, perquè el turisme es basa en això, a poder gaudir de la teua llibertat, per això la seguretat és fonamental per a nosaltres i per a la nostra destinació”.

En el manual s’indiquen mesures a tindre en compte quant als accessos, el mobiliari urbà, els recursos naturals, zones de bany, rutes, àrees d’esbarjo, museus, allotjaments i restauració, balnearis i cellers, o activitats de turisme actiu.

A més, la guia inclou una plantilla genèrica amb una ‘check list’ sobre la qual cada destinació pot definir el seu pla de seguretat de forma més senzilla.

Mitjançant aquesta guia s’informa els ajuntaments de diferents suggeriments per a garantir destinacions segures a l’interior. En aquesta línia, el document recomana la governança a través d’un ens gestor en matèria de seguretat .

També introdueix recomanacions de seguretat en els accessos, mobiliari urbà, recursos naturals o patrimonials, rutes de bany, així com en jardins i àrees d’esbarjo.

Així, suggereix la instal·lació de cartells d’informació amb el codi de conducta que s’espera dels turistes en els accessos, així com establir zones d’aparcament dissuasius per al potencial augment de vehicles privats.

Respecte al mobiliari urbà, es recomana el reforç de neteja de superfícies de gran contacte com a baranes, així com el tancament de fonts.

En el cas d’espais oberts, tant naturals com patrimonials, se suggereix establir vies d’accés i eixida únics per a evitar l’encreuament de circulació.

Per a les rutes es recomana establir punts d’accés i punts secundaris per a previndre els augments en l’afluència, per això suggereix establir un doble carril per a la marxa en tots dos sentit.

A més, apunta al fet que l’ens gestor hauria d’establir un procediment específic per a coordinar-se amb guies i empreses de turisme actiu que puguen treballar en aquests espais.

Així mateix, si ho consideren les destinacions podran instal·lar panells informatius en els accessos de les diferents rutes, així com facilitar informació en web i xarxes socials.

Respecte a les zones de bany, la guia recomana que les piscines municipals compten amb un pla de contingència específic que detallen les mesures establides per les ordres ministerials. Quant a les platges continentals, s’actuarà conforme al que s’estableix en la guia de ‘Platges Segures‘ elaborada per Turisme CV.

Els jardins, les àrees d’esbarjo i parcs infantils s’obriran al públic d’acord amb les directrius proporcionades per les autoritats competents, encara que és potestat de l’òrgan gestor l’obertura i clausura dels mateixos atenent si pot garantir la seguretat. Com a mesura preventiva, es recomana la clausura fins a la nova normalitat.

A més, la guia recull també recomanacions per a serveis turístics i complementaris com a museus o recursos patrimonials fitats; Tourist Info; allotjament; restauració; turisme actiu; guies de turisme; balnearis; esdeveniments i festes; així com visites a cellers i altres instal·lacions.

La guia també destina un capítol a recomanacions d’informació i comunicació, on es recomana informar de manera clara i senzilla les mesures a la conducta esperada de l’usuari, a través de missatges senzills i curts en suports i llocs visibles per als visitants.

Finalment, s’ofereix una plantilla genèrica amb una ‘check list’ sobre la qual cada destinació pot definir el seu pla de seguretat de forma més senzilla.

A la guia completa es pot accedir a través del següent enllaç: Guia-Turisme-Interior-Segur-CV

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia