Un centenar de metges es va concentrar ahir dissabte a les portes de Palau de la Generalitat a València per a dir “prou” al menyspreu que pateix el col·lectiu i a la mala gestió en sanitat i a rendir un homenatge als companys morts a causa del coronavirus durant la pandèmia.

Vestits amb bates blanques i mantenint la distància de seguretat, els metges van guardar un minut de silenci per a homenatjar la “dedicació i valentia” dels professionals sanitaris morts, la pèrdua dels quals ha fet que “una part de la Sanitat quede ferida per sempre”.

Així ho van expressar en el manifest llegit després del minut de silenci, al costat de la lectura dels noms de tots els metges morts durant la pandèmia.

Els professionals valencians van respondre així a la convocatòria per a aquest passat dissabte de l’Associació de Metges Units pels seus Drets en totes les comunitats autònomes. El comunicat considera que la falta d’inversió durant molts anys ha posat “en coma” a la sanitat, que “ha arribat a la vora de l’abisme en aquesta pandèmia, sobrevivint només gràcies a l’esforç monumental i incondicional del seu capital humà: els seus professionals sanitaris”.

Després d’haver “plantat cara dignament” a la pandèmia, es pregunten si seran “capaces d’eixir airosos d’un probable rebrot pròxim si comptem amb uns sanitaris exhaustos i maltractats” i si es podran assumir “les tremendes llistes d’espera que s’han generat”.

A més, reivindicaren pressupostos concordes a la sanitat que la societat mereix, una atenció sanitària de qualitat i que es respecte l’equitat entre tots els territoris, així com erradicar la precarietat laboral “crònica” i donar veu als professionals mèdics per a planificar l’atenció sanitària.

En el seu comunicat, també van criticar l'”escassetat” de mitjans i de mesures de protecció i van exigir que no s’use la sanitat com a eina electoral i van recriminar la “indefensió i la desatenció patida durant la pandèmia”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia