L’entrada de la Comunitat Valenciana a la fase 3 de desescalada aquest dilluns, 15 de juny, permet als centres residencials de persones majors i persones amb diversitat funcional reprendre les activitats d’oci i temps lliure. Cal recordar que aquestes van ser suspeses des que es va decretar l’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Segons les resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que estableixen el pla de transició a la nova normalitat dels diferents recursos i serveis dependents, a partir d’aquesta setmana vinent hi haurà una tendència a la normalització progressiva del funcionament de tots ells.

Respecte als centres d’atenció diürna, es reprén l’activitat del servei de menjador, suspés durant tot aquest període, i s’amplia l’ocupació per a l’atenció presencial respectant les noves condicions marcades per les autoritats sanitàries per a aquesta nova fase i ateses les limitacions d’aforament i distància necessària.

En el cas dels centres de dia per a persones majors, es realitzaran torns de fins al 50% de les places autoritzades, que giraran de manera setmanal. S’estableix que els grups d’atenció siguen sempre els mateixos, així com els i les professionals que els atenen.

Durant aquesta fase, les residències per a persones majors continuaran les activitats en les àrees d’atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, de rehabilitació, d’animació, així com de prevenció i promoció de la salut posades en marxa en la fase 2, i s’introdueixen, per primera vegada des que es va declarar la pandèmia, les eixides d’esplai, que podran ser de manera individual i grupal.

Les eixides d’oci educatiu i esplai s’estableixen també per a les residències de persones amb diversitat funcional i per als centres residencials i centres de rehabilitació i integració social per a persones amb trastorn mental greu, que, a partir del dilluns, també podran planificar les eixides de cap de setmana per a residents als seus domicilis familiars.

Per a aquestes eixides als domicilis familiars es tindrà en compte que no es tracte de persones vulnerables amb patologies de risc, ni simptomatologia compatible amb el coronavirus, i sempre que es garantisquen les mesures preventives de seguretat i higiene i el centre no tinga casos positius ni en estudi de COVID-19.

D’altra banda, quant als CEAM/CIM i llars de convivència per a persones majors, s’introdueix com a novetat en aquesta fase 3 de desescalada la realització de tallers d’envelliment actiu amb grups reduïts de fins a deu persones. Aquests centres continuaran l’atenció en el seu horari habitual però exclusivament amb cita prèvia.

En la fase 3 de desescalada es continua amb la neteja i desinfecció diària de les instal·lacions, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüents.

L’accés a les dependències haurà de comportar la desinfecció del calçat i de mesures ortopèdiques, com a cadires de rodes, caminadors, etc., mitjançant processos o soluciones desinfectants, i també s’haurà de prendre la temperatura de la persona usuària, de manera que no es podrà accedir al centre si és superior a 37,5 graus.

L’usuari haurà de portar màscara i utilitzar totes les mesures d’higiene i seguretat establides per les autoritats sanitàries.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia