Les ajudes per a la compra d’un vehicle dissenyades pel Govern han començat a ser efectives des d’aquest dimarts. Per a poder beneficiar-se d’elles caldrà entregar un vehicle de més de 10 anys per al seu desballestament i que el nou estiga entre els més eficients del mercat.

Segons fonts de l’Executiu, tots els usuaris que compren a partir d’aquest dimarts un cotxe i complisquen els requisits exigits podran optar a les ajudes per a la renovació del parc privat d’automòbils, encara que encara no s’haja publicat el seu desenvolupament normatiu.

Aquestes ajudes a la compra estan incloses dins del pla d’impuls al sector de l’automoció. El pla estarà dotat de 3.750 milions d’euros, dels quals 300 milions aniran a la renovació del parc públic, infraestructures de recàrrega, adaptació de les ciutats a noves necessitats de mobilitat i l’electrificació del transport, altres 250 a renovació del parc automobilístic cap a un més sostenible i eficient, 415 milions a I+D+i, 2.690 milions a inversions en la indústria i 95 milions en qualificació i formació professional.

Al juny, es posa en marxa la segona edició del Pla Moves amb una dotació de 100 milions (40 milions en 2019), per a la compra de vehicles elèctrics i de gas, infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric o sistemes de bicicleta elèctrica compartida; així com les ajudes per a la de renovació del parc de totes les tecnologies per 250 milions per a turismes, comercials lleugers i industrials.

En el cas dels turismes, el preu no podrà superar els 35.000 (45.000 euros en cas de persones amb mobilitat reduïda o cotxes amb etiqueta “ZERO”), serà obligat el desballestament d’un vehicle d’almenys 10 anys, i el vehicle a adquirir haurà de comptar amb etiqueta energètica A o B (el 45% més eficient de l’oferta) i emissions inferiors a 120 gCO2/km.

Les ajudes variaran en funció de les emissions del vehicle, prioritzant els més eficients, i existirà una ajuda addicional per desballestament de vehicles de més de 20 anys, beneficiaris amb mobilitat reduïda o aquells que pertanguen a llars amb ingressos mensuals inferiors a 1.500 euros.

Al juliol Hisenda habilitarà un programa per a la renovació del parc de vehicles de l’Administració General de l’Estat (100 milions), així com a l’ús parcial del superàvit dels ajuntaments per a la renovació eficient de les seues flotes (100 milions).

Per part seua, les inversions previstes en el pla buscaran adaptar i orientar la indústria cap a les noves demandes dels mercats i els objectius de sostenibilitat, l’adjudicació de nous models elèctric o d’hidrogen a les plantes del país i el desenvolupament de nous models de negoci de manera que la creació d’ocupació siga sostenible en el temps i resilient davant futurs desafiaments.

En aquest apartat, s’adapten les condicions de la línia de préstecs del Pla de Reindustrialització (*Reindus) modificant a la baixa els tipus d’interés (0,1% per a pimes i 0,19% per a grans empreses, el primer any), i ampliant els conceptes elegibles a les inversions i retroactivitat per als projectes iniciats des de l’1 de març de 2020.

Per a les convocatòries de 2021 i 2022, s’establirà un fons per a la gestió d’aquest programa que proporcionarà un finançament dels projectes del sector més concorde a les seues necessitats i de forma més flexible.

A més, s’estableix un sub-tram específic de la línia d’avals ICO-COVID per al finançament de la renovació de la flota de vehicles per a ús professional, que estarà dirigit a autònoms i empreses per a la renovació dels vehicles comercials i industrials, incloent autobusos i autocars amb avals de fins al 80%.

En total, entre ajudes directes a la compra i línies de finançament, el pla mobilitzarà la xifra rècord de 1.050 milions d’euros en ajudes per a la renovació del parc de particulars, empreses, ajuntaments i Administració General de l’Estat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia