Amb l’objectiu de reduir el risc d’incendis forestals, les brigades forestals de la Diputació de València treballen en la posada a punt de diferents àrees recreatives de la muntanya valenciana. Els efectius de Divalterra fan treballs de condicionament com per exemple desbrossament, poda i clarege selectiu de la vegetació, davant la previsió que en les pròximes setmanes les zones públiques puguen tornar a acollir visitants.

Algunes d’aquestes actuacions ja s’estan duent a terme o començaran de manera imminent.

Amb l’objectiu de reduir tràmits burocràtics i millorar l’efectivitat de les actuacions, el full de ruta de les brigades forestals recull actuacions classificades com a “recurrents”, especialment en àrees recreatives, espais d’elevada afluència i zones d’interfície urbanaforestal.

Així, una vegada sol·licitats per l’ajuntament i acceptats per la Comissió de Seguiment –en la qual estan representats el Consorci Provincial de Bombers, el Servei de Medi Ambient de la Diputació i Brigades Forestals de Divalterra– aquests treballs s’executen sense necessitat de fer noves sol·licituds, per la qual cosa automàticament passen a formar part del pla de treball anual.

Al seu torn, fins el pròxim dia 30 de setembre, les brigades forestals modifiquen el seu pla de treball habitual per a incrementar les hores dedicades a vigilar la muntanya amb la finalitat de detectar possibles situacions de risc.

D’aquesta manera, els efectius de Divalterra faran treballs habituals de silvicultura al matí, centrant-se en la vigilància en horari vespertí. Així mateix, els dies en què s’haja establit nivell de preemergència 3 per risc extrem d’incendis forestals, així com els diumenges i festius amb nivell de preemèrgencia 2, les brigades es dedicaran exclusivament a labors de vigilància, tant des dels punts assignats com en ruta.

Les brigades forestals de Divalterra formen part del dispositiu de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, juntament amb altres organismes competents en la lluita contra el foc, com el Consorci Provincial de Bombers; la Conselleria de Medi Ambient; Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Guàrdia Civil i Policia Autonòmica, entre altres.

D’altra banda, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica encara la campanya de prevenció d’incendis reforçant el personal dedicat a la prestació del servei de vigilància preventiva.

L’ampliació de l’encàrrec incorpora a 47 persones que, entre principis de juliol i mediats d’octubre, s’encarregaran de la gestió tant de l’eliminació de la biomassa com de diferents infraestructures de lluita contra el foc, com els depòsits d’aigua, l’adequació de faixes auxiliars d’accés als camins o els observatoris forestals.

Així, la Conselleria concentra els seus esforços en les tasques de prevenció amb una inversió de 441.464 euros per a ultimar la reparació dels desperfectes que va causar el temporal Gloria del passat mes de gener. Unes tasques declarades essencials però que, en alguns casos, no s’han pogut exercir-se amb normalitat a causa de l’impacte de la crisi sanitària de la coronavirus.

El director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha explicat que les pluges intenses, per damunt de l’habitual, durant els mesos de març i abril “han provocat un augment de la vegetació, que obliga a intensificar les labors de desbrossament en observatoris, depòsits i instal·lacions recreatives “.

El personal estarà format per 11 unitats d’actuació, dotades d’un vehicle i el material necessari, així com d’un tècnic o tècnica i dos encarregats o encarregades.

Aquest reforç reorienta els recursos cap a la prevenció, una vegada finalitzats els treballs de les brigades encarregades del manteniment i conservació forestal que passaran a integrar la borsa d’ocupació de Vaersa.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia