La iniciativa de la creació d’una comissió especial d’estudi sobre la situació actual del sector citrícola autonòmic, presentada per Unides Podem i amb suport de tots els grups polítics amb representació en Les Corts, serà aprovada per unanimitat en les votacions que tindran lloc demà dijous.

El debat parlamentari no va estar exempt de crítiques i retrets, que el diputat de Ciutadans Emigdio Tormo va entendre com un “ajust de comptes entre els membres del Botànic”.

En representació de Unides Podem, com a responsable d’aquesta iniciativa, la diputada Beatriu Gascó va assenyalar que: “alguna cosa fem malament quan no podem assegurar un preu mínim que contribuïsca a la viabilitat del sector. Convé escoltar als experts per a adoptar solucions definitives, abordar les transformacions varietals que reclamen tant el mercat com els ecosistemes, analitzar l’oferta, l’adaptació dels magatzems i reforçar les organitzacions de productors”.

Josep Nadal, de Compromís, va advertir sobre el “perill” d’aquesta comissió, perquè “mai està de més parlar, però la gent pot pensar que parlem molt i fem poc”. A més, va proposar “cridar al ministre Planas i que ens diga que la culpa la tenen els agricultors o què fa per a afavorir al duc d’Alba amb la PAC, o quan demanarà les clàusules de salvaguarda davant la UE, o com pensa fer perquè no ens afecte de manera negativa el tractat Mercosur, o qui crida als eurodiputats del PP i del PSOE perquè voten a favor d’aqueixos tractats internacionals. D’això també parlarem en aquesta comissió”.

El diputat socialista David Calvo va advertir que el PSOE ja té un diagnòstic sobre el sector tant en l’àmbit regional com nacional i ha apuntat, entre altres consideracions, que “només el 33% del volum de cítrics valencians està integrat en organitzacions agràries. Votem a favor perquè és necessari, però continuarem treballant en paral·lel. Moltes conclusions ja les tenim i moltes iniciatives ja estan en desenvolupament”,

En aquest mateix sentit, el diputat del PP Miguel Barrachina va afirmar que aquesta comissió sobre el sector citrícola “certifica el fracàs del *Botànic en matèria agrícola”.

Igualment, en representació de VOX el diputat José Luis Aguirre va considerar que la comissió proposada per Podemos “té sentit, especialment si no es queda en bones paraules”, i va advertir als grups de *Botànic que “no poden dubtar de la viabilitat del sector citrícola”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia