Aquest dijous s’ha realitzat una nova sessió de control en Les Corts Valencianes. Durant aquesta, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la Comunitat Valenciana està “preparada” enfront de possibles rebrots de la pandèmia per coronavirus. Al seu torn, ha anunciat que estudien compensar econòmicament a tot el personal sanitari i social que “ha donat la cara” pels valencians.
Puig ha defensat que en la Comunitat la incidència de la malaltia ha sigut més baixa que en altres comunitats, i ha alertat que “l’ús polític del virus no salva vides” ni ocupacions.
La síndica del PP, Isabel Bonig, ha anunciat que presentarà una proposició de llei per a reduir “a la meitat” els assessors i “endollats”, revertir les tres pujades salarials consecutives dels alts càrrecs, fer una auditoria per a eliminar organismes “innecessaris” i “blindar per llei” la despesa sanitària. “Vosté decideix si es queda amb la política de servir, o continua en la política de ser servit”, l’ha etzibada.
Quant a l’afirmació que que la Comunitat està preparada per a fer front a rebrots del virus, Puig ha recordat que s’han autoritzat 6.000 noves contractacions, que hi ha capacitat per a efectuar 14.000 PCR al dia, que compten amb material de protecció per als pròxims sis mesos, i s’avançarà la vacunació contra la grip comuna.
El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, l’he demanada que es “cuide” dels seus socis que són “un vertader llast”, perquè “el socialisme empobreix, però el nacionalisme i el comunisme dels seus socis enfronta als ciutadans i els condemna a la misèria”.
La síndica de Vox, Ana Vega, ha instat a Puig a destituir “d’una vegada” a les conselleres de Sanitat i d’Igualtat, perquè la primera ha “deixat tirada a la primera en la batalla enfront de la pitjor pandèmia en cent anys” i la segona ha “abandonat als majors”, als quals “han deixat morir abandonats i solos”.
Puig ha replicat que aquestes acusacions són una “tremenda injustícia” i ha lamentat que “haja verbalitzat la política de l’odi”, que no és “el camí”, al mateix temps que ha defensat que s’ha treballat de manera coordinada per a fer “el més possible en una situació difícil”.
La diputada de Vox Plans Massó ha vinculat la defunció de dones per *coronavirus a les manifestacions del 8M, davant el que la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha acusat aquest partit de “criminalitzar el feminisme”, un de “els avanços més grans de la història contemporània tant per a dones com per a homes”.
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha demanat treballar per a “aplanar la corba climàtica” i actuar “amb la contundència de les grans emergències”, ja que el primer eix del Pacte del Botànic és la lluita contra l’emergència climàtica, i ha demanat que es reunisca la comissió de seguiment del pacte per a adaptar-lo a la crisi de la covid-19.
Puig ha afirmat que la “recuperació verda ha de tindre un lloc central”, mentre que davant la petició de la síndica de Unides Podem, Naiara Davó, d’avançar cap a un banc públic valenciana ha indicat que l’Institut Valencià de Finances té aqueixa consideració i injectarà 200 milions d’euros a 400 empreses.
Acabar 2020 sense estretors ni retallades
Per part seua, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha afirmat en Les Corts que és possible que la Comunitat Valenciana arribe al 31 de desembre “sense estretors ni retallades” en el Pressupost de la Generalitat si Europa aprova els fons que s’han demanat, perquè serà “impossible” combatre la crisi sense Europa.
El conseller s’ha pronunciat així, després que la diputada de Ciutadans Ruth Merino ha indicat que el Pressupost autonòmic “no hauria de continuar executant-se” tal com es va aprovar al desembre, donada la situació “excepcional” per la pandèmia de coronavirus, i ha preguntat si caldrà fer retallades en els serveis essencials a la tardor.
Soler ha indicat que hi ha hagut que fer “reestructuracions” en el Pressupost, per exemple per a incloure les ajudes complementàries als autònoms o als expedients de regulació temporal d’ocupació, perquè s’està “en la part baixa de la crisi” en forma de ve i cal marcar prioritats.
Ha augurat que “segurament” hi haurà “problemes” en el segon semestre per a treballar amb aquest Pressupost, i per això la Comunitat Valenciana rebrà “com a mínim” 1.450 milions d’euros del Fons COVID estatal de 16.000 milions, que “vindran molt bé”.
Barceló arribarà fins al fons per a saber quanta gent ha mort per covid-19
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, s’ha compromés aquest dijous, encara que des del Consell han donat “totes les xifres” de persones mortes per la covid-19, a “arribar fins al fons per a saber quantes persones han perdut la vida per aquesta pandèmia”.
Barceló ha respost en la sessió de control als consellers en Les Corts a una pregunta del diputat de Ciutadans Vicente Fernández, qui ha acusat la Conselleria d’haver condemnat a una sèrie d’espanyols a “la cuneta de l’oblit” per no haver certificat aquelles defuncions amb sospita de covid.
Ana Barceló ha defensat que s’ha comptabilitzat als morts per covid-19 amb prova PCR, amb test, amb sospita o amb símptomes compatibles, hagen mort en un hospital o en una residència, i ha assenyalat que si al principi no es van fer autòpsies va ser per una instrucció del Ministeri per a preservar als professionals.
“Per què anàvem a ocultar dades?”, “quina gana la Conselleria amb ocultar dades?”, s’ha preguntat Barceló, qui ha dit voler saber la veritat de quanta gent ha afectat “aquesta terrible pandèmia” i s’ha compromés “arribar al fons per a saber quantes persones han perdut la vida per aquesta pandèmia”.
La consellera s’ha referit també a les llistes d’espera, en resposta a una pregunta de la diputada de Cs Yaneth Giraldo, i ha assegurat que s’ha reactivat en actitud de xoc, revisant la situació de cada pacient i comptant amb l’opinió de les gerències dels hospitals i els facultatius.
“No és fàcil la desescalada i tornar a l’activitat ordinària quan hem de conviure encara amb la covid”, ha assenyalat Barceló, qui ha destacat que ja s’han establit comités quirúrgics en cada hospital i protocols per a garantir la seguretat de pacients i professionals.
Compromís demana que es reunisca la comissió del Pacte del Botànic per a adaptar-lo
Per part seua, el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha afirmat que el seu partit considera que és un “bon moment” perquè es reunisca la comissió de seguiment del Pacte del *Botànic amb l’objectiu de treballar en com adaptar a la crisi del coronavirus el document que es va signar fa un any.
Durant la sessió de control al president del Consell, Ximo Puig, el síndic de Compromís ha defensat que l’acord de govern en la Generalitat s’adapte a la crisi i faça front a les diferents emergències que han sorgit amb la crisi de la *Covid-19, sempre amb el mateix objectiu amb el qual es va signar aqueix pacte: “millorar la vida de les persones”.
“No em cansaré mai de dir: llarga vida al Botànic”, ha indicat Ferri, qui ha explicat que la situació actual és “molt diferent” a la de fa un any, si bé no cal “renunciar a cap objectiu botànic, sinó aprofundir en les seues polítiques i redoblar esforços per a adaptar-nos als temps que ens ha tocat viure”.