Segons la DGT no s’esperen grans embossos una vegada finalitzat l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat. No obstant això, adverteix de la “temptació” de trepitjar l’accelerador després de tres mesos sense posar-se al volant.
De totes maneres, a la DGT li preocupa que pot haver-hi comportaments de “conducció compulsiva” i de “estrényer l’accelerador”, com possiblement ha ocorregut en alguns caps de setmana de la desescalada, quan s’han produït accidents de motoristes que han eixit a la carretera acompanyats a més del bon temps.

Durant l’estat d’alarma l’única instrucció en la DGT va ser que es reduïra el trànsit fins on fora possible, salvaguardant el transport de mercaderies. “En això ens vam posar amb 120 punts de control en les eixides”, explica Navarro.

El director vol fer un reconeixement públic als conductors, que van entendre que hi havia un problema de salut pública i es van quedar a casa. De fet, segons les dades dels quals disposa, Espanya i Itàlia són els dos països del món que més han disminuït els desplaçaments de vehicles lleugers.

Navarro recorda que hi ha hagut setmanes en què aqueixa reducció s’ha elevat al 83 per cent en dies laborables i al 95 per cent en alguns caps de setmana. Nega a més que hi haguera “fugides” de matinada de conductors i famílies a segons habitatges.

També agraeix el director de Trànsit als transportistes el seu bon comportament. Ells sí que agafaven els camions i les furgonetes per a garantir els subministraments essencials i, fins i tot, es van llevar temps de descans en la conducció. “Hi ha hagut molt bona comunicació amb els transportistes i això ha impedit que hi haguera informació tòxica”, s’ha felicitat.

Navarro explica que, durant el confinament, concretament des de mitjan març i fins al 5 de maig, els desplaçaments es van reduir de mitjana un 65 per cent, la mateixa proporció en la qual ho van fer els morts. Espanya, juntament amb Itàlia i França, són els països de la UE que més han disminuït les morts de trànsit.

Amb tot, una vegada que Espanya va entrar en les fases de desescalada, els accidents mortals van augmentar més del que es reduïa el trànsit, amb cert repunt en els sinistres causats per excés de velocitat.

“A ningú sorprén que si algú entra en una autovia que està neta, hi ha risc de trepitjar accelerador. És evident, quasi sense adonar-te es trepitja”, assumeix Navarro, que també apunta a la velocitat com a causa principal dels accidents de motoristes de les últimes setmanes.

Sobre les motos, té posat el focus la DGT com una de les prioritats per l’alça en la sinistralitat. “És l’únic que tossuda i perseverantment continua pujant la mortalitat”.

“Toca el tema motos”, emfatitza Navarro, el pla de motocicletes de les quals porta temps “a punt” i compta amb el consens de fabricants i usuaris.

Entre els treballs que s’impulsen, està la millora i l’augment de la vigilància, fins i tot amb drons, de cent trams de carreteres en els quals hi ha concentració de sinistres d’aquests vehicles de dues rodes, així com incorporar el coixí de seguretat per al motociclistes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia