Segons les dades reflectides en una enquesta sobre situació, valoració i percepció vinculada a la COVID-19, dues de cada tres persones que han estat treballant durant el confinament consideren que el seu rendiment laboral s’ha vist afectat. En el cas dels estudiants aqueixa proporció se situa en tres de cada quatre.  Aquesta enquesta ha sigut realitzada pel Grup d’Investigació en Processos Electorals i Opinió Pública de la Universitat de València,

Segons l’enquesta, el 64,7 per cent de les persones que han estat treballant durant el confinament (a casa o en el seu centre de treball) han assenyalat que el seu rendiment laboral s’ha vist afectat, i la majoria de les quals teletreballen han afirmat que els agradaria alternar aquesta opció amb la d’acudir al seu lloc de treball.

Quant als estudiants, en la seua majoria universitaris, el 73,4% declara que el seu rendiment s’ha vist afectat pel confinament, principalment per un descens de la motivació, i quasi tots disposaven d’ordinador propi, de forma només un molt baix percentatge ha hagut de compartir-ho.

Malgrat tot, l’enquesta assenyala que els resultats de les primeres convocatòries d’exàmens després del confinament apunten cap a percentatges d’aprovats “superiors a les xifres històricament habituals”.

Encara que en general durant els dies de confinament s’ha eixit de casa “el just i sense por”, una de cada tres persones (el 33% de les enquestades) han manifestat que han tingut por d’eixir i ho han fet amb temor, mentre que un 43,3% ha afirmat que ha modificat els seus hàbits de somni durant la pandèmia.

Nou de cada deu enquestats han passat el confinament en el seu habitatge habitual (el 89,7%) i un 91,1% ho ha fet en un habitatge d’almenys 50 metres quadrats. Només un 16,4 %no disposava de cap espai exterior en l’habitatge, i la resta comptava amb, almenys, un balcó, un jardí o una terrassa.

La major part dels confinaments han sigut en parella, el 30,4%, si bé el 12,4% de les persones enquestades ha passat el confinament en solitari.

A més, un 67% afirma que no ha tingut cap símptoma associat amb el coronavirus, i un 12,2% assenyala que sí ha tingut símptomes compatibles amb la malaltia, però no disposa de confirmació objectiva perquè no li han fet la prova diagnòstica.

Valoració de la gestió

Els espanyols puntuen amb un 4,08 sobre 10 la gestió sanitària d’Espanya durant la pandèmia i amb un 3,82 la gestió econòmica, bastant per davall del país més ben valorat, Portugal (un 7,17 de mitjana), encara que per damunt dels països amb menor puntuació: Regne Unit (2,82) i els Estats Units (1,79).

Per davant d’Espanya, els països més ben valorats pels espanyols per la seua gestió en diferents àmbits són, en aquest ordre, Portugal, Alemanya, Suècia, la Xina, Holanda i França, mentre que per davall del nostre país se situen la Unió Europea, Itàlia, Regne Unit i els Estats Units.

L’enquesta recull també una estimació d’intenció de vot, segons la qual el PSOE obtindria un 27,3%; el PP un 21,2%; Vox un 15,8%; Unides Podem un 10,6%; i Ciutadans un 5,6%.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia