La pandemia per la COVID-19 i la desescalada estan afectant de forma molt diversa als menors. Així ho indiquen des de la Unitat de Salut Mental Infantil del Servei de Psiquiatria i Psicologia Clínica del Departament de Salut València-La Fe.
Les persones especialistes diferencien dues etapes des de la declaració de l’estat d’alarma. En la primera, el confinament estricte, els menors i les seues famílies van tindre una “resposta excepcional” i un percentatge dels quals són atesos en Salut Mental Infantil van millorar durant aquest període.
Aquesta resposta positiva, segons observa la coordinadora de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil Miguel Servet, Inmaculada Marcos, l’atribueixen a la major disponibilitat dels pares i mares per a compartir temps amb els seus fills, a la reducció en les tasques escolars i extraescolars, i al major temps dedicat al joc.
Per part seua, el coordinador de Psicologia Clínica en La Fe Miguel Ángel Vázquez també afig com a factors protectors l’edat, la fantasia i la imaginació, pròpies dels menors.
En canvi, en l’etapa actual de desescalada, els especialistes detecten casos de menors que s’ho pensen més a l’hora d’eixir al carrer perquè no entenen que puguen anar al parc però no acostar-se a altres xiquets, ni intercanviar objectes o pujar als gronxadors. A més, “hi ha alguns que poden manifestar ansietat, por al contagi o a eixir al carrer, així com fins i tot insomni”.
No obstant això, afig Marcos, “els menors tenen una capacitat d’adaptació molt major que els adults als canvis”.
“Ens preocupa la possible inestabilitat, confusió i desmotivació que aquesta falta d’estructura en la vida quotidiana podria provocar en els menors”, comenten. Per aquest motiu, estudiaran l’impacte de la pandèmia en menors amb trastorns del neurodesenvolupament.
Aquesta investigació, segons avança la psiquiatra Nuria Yañez es farà en col·laboració amb el grup de Perinatología de l’Institut d’Investigació Sanitària Hospital La Fe i el lideratge del també psiquiatre Pablo Navalón.
Amb tot, adverteixen que no tota experiència inèdita, restrictiva o dolorosa com la que vivim es converteix necessàriament en traumàtica: “El trauma va unit a l’experiència d’amenaça, impotència i angoixa. Es produeix quan un esdeveniment desborda tots els recursos de la persona per a integrar-lo i gestionar-lo”, aclareix el psicòleg especialista en la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de Catarroja Ángel Carrasco.
Per tant, molts xiquets i xiquetes eixiran reforçats de l’experiència. Per part seua, aquells que pogueren presentar símptomes greus, duradors o que impacten notablement en la seua vida podrien necessitar recórrer a professionals de la Salut Mental Infantil, conclouen des de la Fe.