(EFE) L’Autoritat Portuària de València (APV) ha realitzat un estudi sobre la qualitat de l’aire en el Port de València i la ciutat durant l’Estat d’Alarma per la Covid-19. Aquest estudi constata una reducció en els nivells d’Òxid de Nitrogen (NO2) i Partícules PM10 pel descens del trànsit de vehicles a la ciutat, que s’ha reduït entorn del 70% enfront de la baixada del 26% del portuari.

Segons es desprén de l’informe, l’efecte de l’activitat portuària en l’atmosfera és molt inferior al que ocasiona la circulació de vehicles a motor a la ciutat, tant en NO2 com PM10, ja que el Port ha continuat mantenint la seua labor, han informat fonts de Port València.

Per a la realització d’aquest informe, Valenciaport ha analitzat les dades de qualitat de l’aire registrats en les estacions de control de l’APV i les de la ciutat de València (avinguda França, *Politècnic i Pista de Silla) entre el 29 d’abril i el 18 de maig de 2020 i els ha comparats amb el mateix període d’exercicis anteriors.

Segons les dades de l’estudi, s’ha produït una reducció dràstica i generalitzada dels nivells de contaminació atmosfèrica, principalment dels nivells de NO2 i de partícules PM10, en totes les estacions de control del municipi de València d’un 64% de mitjana.

Els nivells de NO2 s’han reduït en un 61%, 69% i 71% de mitjana en els mesuradors del Politècnic, avinguda de França i Pista de Silla respectivament, mentre que en el Port de València ha descendit un 60%. Al seu torn, les emissions de Partícules PM10 s’han reduït un 18%, 61% i 77% de mitjana en les estacions del Politècnic, avinguda de França i Pista de Silla. A més, en el Port de València han descendit un 62%.

Aquestes dades són un reflex que el principal causant de les emissions de contaminació en l’aire és el trànsit de vehicles a la ciutat, ja que durant aquest període va disminuir de mitjana el 61%, arribant al 84% els caps de setmana.

En canvi, durant aquest període l’activitat del Port quant a trànsit de vehicles i atracada de vaixells ha caigut un 26% i un 28% respectivament, per la qual cosa es constata que l’efecte de l’activitat portuària en l’atmosfera és molt inferior al que generen els vehicles a la ciutat, principals causants de les emissions contaminants a l’atmosfera.

Respecte al diòxid de sofre (SO2), els mesuraments en les estacions del Port de València i la ciutat durant aquest període reflecteixen valors mitjans molt baixos (entre el 2 i 5 µg/m³) en relació amb el valor límit diari permés en la normativa per a aquest paràmetre (125 µg/m³).

Segons les dades, les emissions de SO2 no s’han vist pràcticament afectades per la reducció del trànsit terrestre i del trànsit de vaixells.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia