La conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha realitzat un estudi per a determinar la presència de COVID-19 en les instal·lacions i trens de Metrovalencia. Segons el conseller encarregat d’aquest departament, Arcadi España, aquest informe ha oferit un resultat negatiu. “Cap de les mostres recollida ha donat presència de coronavirus, la qual cosa significa que el treball fet en prevenció ha donat els seus fruits”, ha ressaltat .

L’obtenció de mostres i posterior anàlisi que ha permés aconseguir aquesta conclusió ha sigut possible amb la col·laboració entre Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), que depén del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) del Ministeri de Ciència i Innovació.

En aquest procés s’han analitzat mostres de diferents elements d’estacions, trens i filtres d’aire condicionat. Fins hui s’han estudiat 37 mostres (33 escovillons i 4 filtres). En totes les mostres d’escovillons i filtres d’aire es van obtindre valors de recuperació del coronavirus porcí entre el 40 i 60%, validant els resultats.

El conseller ha explicat que “en els últims dies també s’ha realitzat una mateixa campanya de recollida de mostres en el TRAM d’Alacant, en l’estació d’Estels, en ser la que més viatgers registra diàriament i punt d’enllaç de les Línies 1, 2, 3 i 4 i en dos trens. Després d’aquesta primera recollida de proves i posterior anàlisi, els treballs continuaran els mesos de juliol i setembre”.

Les mostres preses van ser seleccionades en les zones de major afluència i amb els elements que estan més en contacte amb els usuaris i usuàries d’FGV. Així, s’han buscat sempre les pitjors condicions: estacions i trens d’alta afluència i elements de molt de contacte. L’operació de mostreig es va repetir posteriorment a la neteja que es realitza de manera habitual.

Les estacions de Xàtiva i Colón han sigut seleccionades per ser les de major afluència. Les mostres s’han recollit en escales mecàniques; zones de pas; polsadors de l’ascensor; màquines expenedores, i passamans.

Respecte als trens, s’han obtingut mostres d’unitats que han circulat entre les 6 i les 22 hores i per zones de gran afluència. Els punts de control s’han fixat sobre portes interiors; baranes; botó i maneta d’obertura d’eixida i entrada; i interior de la trapa del filtre d’aire condicionat. Les mostres es van rebre en les instal·lacions del IATA-CSIC per a realitzar la corresponent anàlisi i informe.

Després de diferents reorganitzacions de servei, en l’actualitat Metrovalencia i TRAM d’Alacant ofereixen pràcticament el 100% de les seues circulacions habituals. El creixement de viatgers és progressiu i ja es desplaça un 40% dels usuaris que es registraven en aquestes dates en anys anteriors.

En les últimes setmanes, en ple procés de la desescalada i davant el progressiu increment de viatgers, l’ús obligatori de màscara s’acompanya d’un reforç en el dispositiu de vigilància en trens i estacions, que compta amb la col·laboració de les Forces de Seguretat.

Des de principis de març, es va intensificar la neteja diària de les estacions i material mòbil amb productes recomanats en la lluita contra el virus. També s’han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic en els accessos a les principals estacions de Metrovalencia i TRAM d’Alacant i a l’interior de trens i tramvies.

FGV ha senyalitzat els itineraris dels viatgers en les estacions per a facilitar que es distribuïsquen correctament i mantinguen la distància de seguretat. A l’interior d’unitats des del passat 8 de juny s’ha retirat la senyalització per a mantindre lliure els seients de manera alterna. A més les principals estacions de la xarxa a València i Alacant compten en les seues màquines de vending amb l’oferta de gel i màscares.

Durant aquestes setmanes s’ha disposat que la compra de títols de transport en les estacions es realitze exclusivament amb pagament mitjançant targeta de crèdit o en les màquines de venda automàtica.

Temporalment, les gestions d’objectes perduts, reclamacions i suggeriments es poden realitzar a través de la pàgina web o l’App (descàrrega en Google Play o en Apple Store).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia