(EFE) Centenars de persones es van concentrar ahir dissabte en les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana i a Elx, convocats pels sindicats UGT i CCOO sota el lema “Eixirem” per a reclamar un acord polític que permeta “rescatar a les persones, els treballs i els salaris”.

Aquestes concentracions es van emportar a cap enfront de les Corts en el cas de València, davant la Subdelegació del Govern d’Alacant i en la subdelegació del Govern a Castelló. Els convocants van disposar d’un “servei d’ordre” que els seus integrants van vetlar perquè es respectaren les distàncies mínimes de seguretat i es fera ús obligatori de màscares.

Els participants van reclamar a les forces polítiques, socials i econòmiques “un gran pacte per a la reconstrucció del nostre país, en el qual es treballe des de la concòrdia i lluny de la crispació; i pel reforç i la solidaritat amb la resta del món” i van advocar per la transformació del sistema productiu “cap a la innovació, el coneixement, la digitalització i la transició energètica i ecològica”.

Per aquest motiu, van advertir, uns “millors serveis públics i treball decent requereixen d’una reforma del sistema de finançament que redistribuïsca els recursos d’una manera més justa i permeta major capacitat d’autogovern i de cohesió social”.

“Tirarem avant si reforcem els nostres serveis públics, que són la garantia per a exercir els drets de ciutadania en igualtat. El nostre sistema sanitari, soci-sanitari i de cures, ha mostrat el valor dels seus professionals, però és el fet de comptar amb un sistema públic i universal prou finançat, la qual cosa garanteix l’accés de tota la població a la salut i a les cures. Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures”.

En el manifest preparat pels convocants es va fer al·lusió a les recents “mesures de paralització de l’activitat econòmica o restriccions a la mobilitat, com mai havíem conegut” per a reconéixer la labor dels qui “van garantir els subministraments bàsics de tota la població, a vegades sense les mesures de protecció sanitària necessàries i posant en joc la seua pròpia integritat”. A aquest manifest es van adherir, entre moltes altres entitats: les universitats públiques valencianes, PSPV-PSOE, Compromís, Podem, Esquerra Unida, la Coordinadora Valenciana de ONGD, Pobresa Zero, acció Cultural o el Consell Valencià de la Joventut.

Finalment, es va rebutjar de pla “la confrontació i l’odi” i es va insistir que “la crisi sanitària i econòmica més intensa que hem conegut en temps de pau, no es pot abordar des de la dialèctica de la guerra”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia