L’aplicació mòbil “MedusApp“, per a advertir de l’albirament de meduses, incorpora noves funcionalitats en la seua última versió.

Posada en marxa en 2018 per un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA), el centre d’investigació biomèdica Ciberes i l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz, l’aplicació ha rebut des del seu llançament més de 2.100 albiraments de meduses, segons fonts de la UPV.

Principals novetats

Entre les novetats incorporades en 2020 destaca que qualsevol usuari podrà informar que una determinada platja està lliure de meduses, i en fer-ho, aquesta platja es mostrarà en el mapa de l’app amb un punt verd.

Des del seu llançament, “MedusApp” permet a qualsevol persona advertir de l’albirament de meduses i ofereix en temps real un mapa dels llocs on es detecta la seua presència.

Després de les millores de l’any passat, quan es va traduir completament l’app a l’anglés i es va incloure la possibilitat de pujar fotos des de la galeria, ara s’incorporen nous mapes que permeten millorar la lectura d’albiraments, així com més detall en platges i cales.

A més, en aquesta nova versió, els usuaris podran denunciar la presència de residus en la mar, com a plàstics, taques d’oli, restes de fusta, sabons i fins i tot màscares o guants.

“El nostre objectiu és que els propis banyistes contribuïsquen a dibuixar l’estat de les platges. La nova versió de ‘MedusApp‘ ens ajudarà a entrar més tranquils a la mar o, en el seu cas, anar amb més cautela, evitar certes zones i, fins i tot, no banyar-nos”, destaca Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l’app.

Funcionament de “MedusApp”

En entrar en “MedusApp“, l’usuari és avisat automàticament sobre si s’han reportat meduses en els últims dies en un radi de 5 quilòmetres des de la posició en la qual es troba, podent generar un informe ràpid global dels mateixos sobre els mapes de situació.

També es pot consultar tots els albiraments en qualsevol rang de dates i/o d’espècies que es desitge, des dels inicis del projecte.

Els usuaris de l’app poden enviar tant la foto de l’espècie de medusa que hagen albirat, com l’abundància i grandària estimada, dades que es publiquen en un mapa que es pot consultar en la web www.medusapp.net, i als quals es pot accedir també des de l’apartat de mapes de la pròpia aplicació.

També poden enviar fotos de les picades, explicant a més quant temps fa des que es va produir i l’espècie que li ha picat, podent afegir comentaris sobre els efectes de la picada.

MedusApp” compta també amb una guia didàctica amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis, amb recomanacions en cas de picada depenent de l’espècie.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia