L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat una enquesta entre els consumidors per a conéixer quina part del seu pressupost destinaran a les compres en les rebaixes d’estiu. Segons es desprén de l’informe, la incipient crisi econòmica provocada pel Covid-19 tindrà un impacte important en aquestes rebaixes. A les mesures de seguretat que limiten l’aforament dels establiments s’uneix la menor disposició dels consumidors a comprar en aquest període de rebaixes.

En l’enquesta d’OCU han participat un total de 1.027 persones d’entre 25 i 74 anys.  Dels resultats es reflecteix que un 39% dels consumidors no té pensat gastar res en les rebaixes d’estiu que acaben de començar. El 61% dels consumidors que sí que pensa comprar en rebaixes destinarà de mitjana 129€.

Segons les dades de l’enquesta d’OCU, seran els homes els que dediquen una major part del seu pressupost a comprar en rebaixes, 158€, enfront dels 105€ de mitjana que dedicaran les dones. Per edats els consumidors d’entre 40 i 59 anys seran els que més gasten, 147€, seguits dels d’entre 60 i 74 que gastaran 113€. Finalment, el més joves, els compresos entre 25 i 39 són els que menys gastaran amb un total de 103,61€.

OCU adverteix que les conseqüències de la crisi es notarà aquesta temporada de rebaixes, ja que només un 3% dels consumidors estan disposats a gastar més que l’any passat. Un 44% gastarà més o menys el mateix i seran majoria, i un 53% dels consumidors gastaran menys que l’any passat.

Perquè els consumidors puguen aprofitar al màxim el període de rebaixes, OCU ha elaborat una sèrie de recomanacions que s’han de tindre en compte abans d’eixir de compres. El més important: comprar només el que realment es necessita i no renunciar a cap dret.

Consells i recomanacions principals

1. Fer llistes i evitar les compres compulsives. És convenient pensar el que fa falta abans d’eixir de botigues. Elaborar una llista és una bona manera d’evitar compres impulsives. També conéixer per endavant el preu antic per a valorar si la rebaixa és interessant o no.

2. Conéixer la normativa. En l’actualitat cada establiment decideix lliurement les dates de les rebaixes. La normativa indica que els productes han d’haver format part de l’oferta habitual de l’establiment durant almenys un mes i que la seua qualitat no pot ser diferent a la que tenien abans d’estar rebaixats. També estableix que el preu antic ha de ser el menor de l’últim mes.

3. En rebaixes només canvia el preu, no les garanties. Comprovar que els objectes en rebaixes mantenen el seu preu original al costat del rebaixat o que s’indica de manera clara el percentatge del descompte. La normativa estableix que el preu antic ha de ser el menor de l’últim mes. El servei postvenda i l’aplicació de les garanties són iguals durant les rebaixes que en la resta de l’any.

4. Condicions especials en rebaixes. En alguns comerços s’estableixen unes condicions especials per a les compres en període de rebaixes (sobre les devolucions, l’acceptació del pagament amb targeta, etc.). La normativa ho permet, però obliga al fet que aquestes condicions estiguen clarament indicades i en un lloc visible per al consumidor. En cas contrari, no són aplicables.

5. Si no està satisfet, reclame. És important conservar el tiquet o factura simplificada de les compres. Si es perd, amb ell es perd també el dret a canviar, retornar o reclamar després de la compra. Davant qualsevol problema durant les rebaixes, s’ha d’actuar igual que en qualsevol altre moment. És recomanable sempre comprar en establiments adherits al sistema arbitral de consum.

6. Enguany en rebaixes amb seguretat. Les circumstàncies de la nova normalitat han obligat a reduir l’aforament dels establiments i establir noves regles per a garantir la salut i seguretat dels consumidors. OCU recorda que és obligatori l’ús de les màscares allí on no es puga mantindre la distància de seguretat i, a més, és necessari la rentada de mans.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia