(EFE) Diversos centenars de metges es van manifestar aquesta dissabte a València per a reclamar als governs central i autonòmic majors inversions tant en infraestructures sanitàries com en recursos humans. La finalitat és aconseguir una assistència de qualitat i evitar col·lapses, que no sols s’han produït durant la pandèmia de la covid-19 sinó que ja s’arrossegaven amb anterioritat en atenció primària i hospitalària.

La protesta va reunir unes 300 persones segons dades de l’Associació Mèdics Units pels seus Drets (MUD). Aquesta es va iniciar a les 12.00 hores en la plaça de Sant Agustí i acabada sobre les 13.30 hores en la plaça de la Verge, en un recorregut en el qual els manifestants, que anaven amb bates blanques i màscares, van guardar les distàncies de seguretat i han rebut el suport del públic que els ha aplaudit des dels balcons.

Al cap de la manifestació figurava una pancarta amb el lema “Més inversió, millor sanitat. Més inversió, menor precarietat”, que resumia les tres principals reivindicacions del col·lectiu mèdic: més inversions, augment de plantilles i garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.

Segons el president de l’associació MUD-València, Enrique Alfonso,el col·lapse que s’ha produït durant l’estat d’alarma pel covid-19 “ja existia amb anterioritat perquè hi ha un dèficit crònic de plantilles”, per la qual cosa demana a les autoritats sanitàries que “prenguen les regnes del problema, donen solucions i establisquen uns criteris mínims per a poder donar a la ciutadania una atenció sanitària de qualitat”.

Enrique Alfonso destaca la necessitat d’acabar amb la temporalitat per a evitar que un 30% dels residents hagen d’anar-se a l’estranger. “Sense contractes fixos, l’atenció sanitària anirà a pitjor. Dotze anys enllaçant contractes temporals posen de manifest les fallades del sistema i la necessitat de regularitzar la situació. Amb aquesta política de personal, la pròpia administració incorre en un possible frau de llei”.

Aquestes manifestacions “són una crida d’auxili perquè les autoritats no esperen dos o tres mesos a donar solucions, perquè ja hem vist el que ha passat amb el coronavirus“, que és conseqüència de les retallades realitzades amb anterioritat en matèria de Sanitat.

El president de MUD-València demana a la classe política que “tinga en compte als professionals mèdics, que n’hi ha i molt bons, a l’hora de buscar solucions a un col·lapse sanitari que no és producte d’ara, sinó que és conseqüència de molts anys de precarietat laboral”.

Una altra de les reivindicacions del col·lectiu mèdic, segons Enrique Alfonso, és assegurar la sostenibilitat del sistema. “Si es continua gestionant malament, sense tindre en compte als professionals les conseqüències seran desastroses: majors taxes de mortalitat, massificacions en consultes i quiròfans… L’assistència sanitària anirà a pitjor”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia