Esquerra Republicana de València pregunta a l’Ajuntament de la ciutat i el president d’ERPV al Conseller Arcadi España, President del Consell d’Administració d’FGV, per l’actuació violenta i racista de l’empresa de seguretat amb un ciutadà immigrant a Metrovalència.

Aquest diumenge 5 de juliol s’ha fet públic un vídeo on es podia comprovar com dos membres de l’empresa GARDA, responsable de la seguretat dels vagons de Metrovalència, emmanillaven un ciutadà immigrant pel fet de dur mal col·locada la mascareta en la línia 1.

Des de la secció local d’ERPV a València veiem amb preocupació aquest tipus d’actuacions que, malauradament, es produeixen sovint a les línies de metro de la ciutat. Per als republicans valencians aquestes agressions no poden donar-se en la ciutat acollidora i al servei de les persones que volem.

 

Per aquest motiu i, tot i ser conscients que la gestió de Metrovalència depèn de FGV i, per tant de la Generalitat, hem formulat una pregunta a l’Ajuntament de València, en concret a l’alcalde Joan Ribó i la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maria Teresa Ibañez. en el sentit de si van a demanar explicacions als responsables de la gestió del metro en FGV. Més enllà del signe polític de cada regidoria, és obligació dels responsables de la ciutat exigir responsabilitats als gestors de l’empresa Metrovalència.

 

D’altra banda, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha adreçat al Conseller Arcadi España una petició perquè el Consell d’Administració d’FGV prenga mesures per impedir tot tipus d’actuació violenta en les línies de metro i perquè es depuren responsabilitats davant el que hem pogut veure que va passar diumenge 5 de juliol.

 

Considerem que els vigilants del metro es van extralimitar en les seues tasques i van cometre un possible delicte d’odi, a més de comportar-se de forma racista i excloent. Segons testimonis presencials, en aquell vagó hi havia més gent amb la mascareta mal col·locada, però només van emmanillar al ciutadà migrant que hi viatjava.

 

A més a més, a les imatges fetes públiques, es pot veure com dos ciutadans ajuden a emmanillar el ciutadà afectat, extralimitant-se en les seues funcions. La llei d’enjudiciament criminal (LECRIM) reconeix en els seus articles 490 i 491 que qualsevol ciutadà pot detindre un altre sempre que el sorprenga en «flagrant delicte», que intente fugir de presó o estant detingut, que es mostre en rebel·lia o que vaja a cometre un delicte. Respecte d’aquests ciutadans remarquen que, tal com s’observa al vídeo difós, aquests no porten la carasseta ben col·locada, sense que cap vigilant els demane que se la pose be.

 

Sabedors de l’inici d’una investigació d’ofici per part de FGV, des d’Esquerra Republicana demanem que s’esclarisquen els fets ocorreguts, així com els que van succeir després que el ciutadà eixirà del vagó de metro, de qui no ha transcendit cap informació.

 

Aquest tipus d’actuacions poden ser constitutives d’un delicte de vulneració dels drets fonamentals que esperem, tant per part de l’Ajuntament com de la Generalitat, s’esclarisquen i no tornen a produir-se.

Nota de Esquerra Republicana País Valencià (ERPV).
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana obri una investigació per a esclarir l’incident amb un usuari de Metrovalencia

Per la seua banda, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha obert una investigació per a esclarir l’ocorregut en Metrovalencia.
L’incident va ocórrer a les 21 hores en un tren de la Línia 1 (Bétera-Villanueva de Castellón).

Metrovalencia ja ha sol·licitat l’enregistrament complet de les càmeres de seguretat per a analitzar tota la seqüència amb la finalitat de determinar el detonant de l’incident, i s’ha sol·licitat un informe a l’empresa de seguretat per a prendre les mesures que siguen necessàries.

Des que es va decretar per part del Govern l’obligatorietat de portar màscara en el transport públic el 4 de maig, s’ha incrementat la presència de seguretat en estacions i vagons.

En total, s’han produït 1.973 intervencions relacionades amb el mal ús d’aquesta mesura preventiva davant la COVID-19. De totes elles, 64 actuacions van necessitar de la presència de la Policia Nacional o Guàrdia Civil.

 

Comenta aquesta notícia