(EFE) La Fiscalia de València ha obert diligències d’investigació per un possible delicte d’odi després de l’incident ocorregut el dissabte en Metrovalencia. Tal com ja es va esmentar en aquest periòdic (fer clic ací), cal recordar que dos vigilants de seguretat van retindre per la força a un home, d’origen guineà, al qual van amonestar per no portar ben posada la màscara.

L’escena va ser gravada per diversos passatgers del comboi i el vídeo es va convertir en viral en les Xarxes Socials, provocant nombroses reaccions de repulsa, entre elles la del moviment antiracista de València Som Xarxa, que va convocar per a ahir dijous una concentració en la parada del metro de Colón de la capital valenciana, en la plaça Els Pinazo, per a condemnar els fets.

La protesta va ser convocada a instàncies del col·lectiu UHURU (Llibertat en swahili) que forma part de les Comunitats Negres Africanes i Afrodescendents a València (CNAACV) i del moviment #BlackLivesMatters.

La fiscal delegada de delictes d’odi a València, Susana Gisbert, ha informat que ha incoat diligències d’investigació d’ofici per a esclarir els fets, davant la possible comissió d’un delicte d’odi.

El jove guineà va acudir aquest dijous, acompanyat de membres de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (*CEAR), a la Fiscalia per a oferir la seua versió sobre els fets.

Mentrestant, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) manté obert un expedient i continua recopilant documentació, com els enregistraments interns de les càmeres de seguretat de Metrovalencia, per a analitzar tota la seqüència amb la finalitat de determinar el detonant de l’incident, i ha sol·licitat un informe a l’empresa de seguretat per a prendre les mesures que siguen necessàries.

Fuentes d’FGV han informat que es posaran a la disposició de la Fiscalia i li facilitaran, si així ho requereix, tota la documentació de la qual disposen en l’expedient que encara tenen obert.

Per part seua, fonts d’Alternativa Sindical, sindicat que representa als vigilants privats del metre, han informat que els dos vigilants que es van veure involucrats en el succés han presentat sengles denúncies contra l’home, al qual van retindre després de “agredir-los”, i es troben de baixa laboral per les lesions patides.

El sindicat ha assenyalat així mateix que presentarà un escrit davant la Fiscalia en el qual defensen l’actuació de tots dos vigilants privats, neguen que s’haja produït un “delicte d’odi” i argumenten que l’home va ser retingut després de ser amonestat per no portar ben posada la màscara i que aquest responguera agredint-los i insultant-los.

Sobre el fet que “l’engrilletaran”, manifesten que és una “obligació” dels vigilants de seguretat davant un possible fet delictiu o infracció administrativa, així com la seua posterior posada a la disposició de les forces de seguretat.

Som Xarxa ha informat en un comunicat que l’home detingut, resident en un municipi pròxim a València, és sol·licitant d’asil, treballa com a lampista per a una empresa d’assegurances, porta tres anys i mig a Espanya i manca d’antecedents penals.

L’home va arribar a Espanya procedent de Guinea Conakry amb 21 anys i està a l’espera que li siga concedit l’estatus de refugiat polític després de fugir del seu país, afig.

Segons aquesta organització, el jove “assegura haver sigut atacat dues vegades, en dos trajectes diferents, per diferents guàrdies de seguretat amb l’excusa de no portar la màscara ben posada”.

Sobre el succés del passat dissabte, el jove relata que els vigilants li van seguir i es van dirigir només a ell quan “hi havia molta gent que estava amb la màscara baixada”. Afig que quan li van demanar que es pujara la màscara, ho va fer.

Som Xarxa denúncia finalment que el jove va passar la nit del dissabte en el calabós de la Guàrdia Civil de Paiporta i va ser posat en llibertat al matí de l’endemà.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia