L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha recordat aquesta setmana que els matalassets i les figures inflables en la mar poden ser un perill per als xiquets. En aquest sentit, recomana que els xiquets aprenguen a nadar al més prompte possible, no confiar en els joguets aquàtics i mantindre la vigilància sobre els més xicotets en tot moment.

Les figures inflables, les xicotetes barques inflables i la majoria dels matalassets i els flotadors es consideren joguets aquàtics, no elements de seguretat, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat. Per aquest motiu, OCU adverteix sobre els usos no recomanables d’aquests joguets:

  • Només han d’usar-se en zones on el xiquet puga donar suport a les plantes dels peus. Mai en la mar, ja que el corrent podria arrossegar-los cap a dins.
  • Si mesuren menys de 120 cm, els matalassets es consideren joguets. Cal evitar portar-les a zones profundes i procurar no adormir-se damunt.
  • També alerta en tirar-se sobre el joguet prop de la vora de la piscina, ja que pot rebotar i colpejar-se contra la vorada.

A més, OCU ofereix cinc consells bàsics de seguretat en l’aigua:

1. El socorrista, sempre a prop: han d’evitar-se les platges sense socorrista. En piscines públiques i de comunitats de veïns de més de 30 habitatges o en piscines de més de 200 m² de superfície, la seua presència és obligatòria.
2. Respectar les banderes: les platges amb bandera verda assenyalen una mar tranquil·la, al contrari que la bandera roja, que prohibeix el bany. La bandera groga indica condicions poc favorables per al bany: ull als menors.
3. Evitar les zones de bany de rius i gorgs. En aquests llocs existeix un risc d’infecció per coronavirus. Per contra, l’aigua de mar i de les piscines està higienitzada per la presència de sal o de clor.
4. Embarcar de manera segura: si es navegarà en una embarcació d’esbarjo o a practicar algun esport nàutic, cal usar jupetí salvavides i assegurar-se que els més xicotets van sempre protegits.
5. Cura amb els salts: s’ha d’evitar bussejar o saltar en aigües térboles, podria haver-hi roques o altres persones nadant que no són visibles. En la piscina, cal evitar que els xiquets córreguen i juguen prop de les vores.
6. Si fa falta, demanar ajuda: si estant en la mar se sent cansat, tracte de conservar la calma. No nade contra corrent. És convenient posar-se d’esquena i impulsar-se només amb les cames, en paral·lel a la platja.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia