(EFE) Una enquesta a 611 metges de família i pediatres sobre la situació de l’Atenció Primària en la Comunitat després de la COVID-19 indica que el 67% dels metges de família i pediatria de l’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana creu que el seu centre de salut no està preparat per a un rebrot de la COVID-19.

Al seu torn, un 86% assegura que el seu centre no ha rebut els recursos tecnològics anunciats per la Conselleria de Sanitat per a afavorir les consultes telemàtiques després de la crisi sanitària.

Aquesta enquesta es va realitzar del 15 al 29 de juny pel Fòrum de Metges d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (FOMAP-CV).

La portaveu de FOMAP-CV i presidenta de la Societat valenciana de medicina familiar i comunitària (Sovamfyc), María Ángeles Medina, ha assegurat que els resultats de l’enquesta reflecteixen la “decepció i falta de confiança” dels metges.

L’enquesta revela que el 36% dels metges assegura que no disposa d’un protocol escrit desenvolupat des de l’adreça del seu departament i orientat a la desescalada en Atenció Primària, una mica del que afirma sí que disposar, encara que no des del principi, un 38%. El 17% assegura que si que té un protocol “clar i concís”.

Preguntats per si han tingut a la seua disposició material de protecció suficient i adequat per als professionals de tot el centre de salut segons el risc d’exposició i el moment de la crisi sanitària, i el 72% contesta que “actualment sí”, un 18% considera que “mai” ha sigut suficient; i respecte als reforços de personal, el 44% respon que no s’ha contractat a ningú en el seu centre de salut.

A la pregunta de com considera que ha sigut la resposta de la Conselleria a l’hora de donar instruccions per al maneig del Programa de Salut Infantil i les immunitzacions durant el període de pandèmia de la COVID-19, el 84% afirma que ha sigut “lenta” o “molt lenta” i el 15%, que ha sigut “adequada”.

Un 70% dels enquestats assegura que no ha tingut suport administratiu en la recopilació dels lactants i xiquets per a actualitzar calendaris vacunals.

Respecte a l’existència en el seu centre de salut d’un cercle d’entrades diferenciat per a pacients sospitosos de la COVID-19, el 75% assegura que sí que n’hi ha i un 24% que no el té; i d’un triatge a l’entrada per a detectar febre o altres símptomes de coronavirus, el 77% afirma que sí que el té i el 21% que no.

A més, el 70% dels metges diu haver-se trobat en alguna ocasió amb activitat teòricament lliure d’exposició de la COVID-19 amb el pacient dins de la consulta.

El 75% dels enquestats correspon a metges de família i comunitària, i un 23% pediatres; del total, més de la meitat (53%) exerceix en Atenció Primària des de fa més de 20 anys, el 21% entre 10 i 19 anys i el 15% menys de 5 anys, segons l’enquesta, que assenyala que el 51% té plaça en propietat, el 32% és interí sense plaça vacant, el 5% està en una substitució temporal i el 3% és resident.

Preguntat per si considera que els col·legis de metges poden participar activament en la millora de les condicions de l’assistència sanitària per a l’Atenció Primària, el 86% considera que sí i només un 7% diu que no, mentre que quasi la totalitat dels enquestats (97%) creu que les entitats col·legials han d’exigir-li a l’Administració el compliment de les mesures necessàries per al correcte exercici de la medicina.

Respecte a les agressions a sanitaris, el 92% assegura que la Conselleria hauria de treballar més estretament amb els col·legis de metges en la seua prevenció, i un 86% considera que les entitats col·legials han de tractar temes de vigilància i supervisió dels requisits de titulació per a contractes en el sistema sanitari públic en l’àmbit de l’Atenció Primària.

A més, el 89% dels facultatius enquestats creu que el col·lectiu mèdic no està prou representat en els llocs directius de l’Administració, i quasi la totalitat (97%) opina que és necessària la professionalització i despolitització dels càrrecs directius.

Així mateix, el 82% veu necessari crear una Direcció General d’Atenció Primària i el 86% d’una Direcció de Pediatria d’Atenció Primària en cada departament de salut, mentre que el 70% afirma que l’obertura dels punts d’atenció continuada (PAC/PAS) les 24 hores del dia pot contribuir en la majoria de les condicions assistencials de metges i pediatres d’Atenció Primària.

Per a pal·liar la sobrecàrrega assistèncial en els centres de salut, un 83% proposaria mesures de contenció per part de l’Administració, el 76% limitar el contingent de pacients a 1.500 per metges de família i 900 per pediatra. així mateix, el 54% planteja crear la figura de l’administratiu sanitari.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia