“Si vols anar ràpid, veu només. Si vols arribar lluny, veu acompanyat”, Proverbi africà.

Hola, em dic Daniel Lara (39) i soc Enginyer Tècnic Industrial. Actualment compatibilitze diverses activitats; Project manager en una multinacional, dirigisc un Restaurant i soc co-Founder & CEO d’una Startup Tecnològica de Coparenting anomenada BeThemis, on ajudem a millorar la comunicació entre persones divorciades amb fills en comú. Veient les dificultats que concerneix emprendre, vaig decidir unir-me a la Associació Autònoms Junts per a contribuir, amb la meua experiència en organització d’equips i projectes, en la millora dels drets de els emprenedors. soc el Sotssecretari General i Director de Pimes de l’Associació.

Escric aquest article per a recalcar la importància de l’organització en la vida de el emprenedor.  Tots pensem que sent autònom podrem dedicar-li més temps a la família, amics i fins i tot a un mateix, ens dedicarem a fer esport, triar les vacances, etc… al Juan Palomo, jo m’ho guise jo m’ho menje. Res més lluny de la realitat. Molts treballen mitja jornada, sí, has llegit bé, mitja jornada: 12 hores. Ahh… Pensaves que mitja jornada era 4 hores? Perquè ja veus que no. Els autònoms treballen tot el temps que estan desperts i alguns continuem treballant fins i tot en somni. Molts dels quals m’esteu llegint estareu assentint amb el cap amb certa resignació. Aquest article va per a vosaltres, no us desanimeu, no us promet treballar menys però sí que us aneu a dormir més tranquils.

Us revelaré el meu secret per a arribar a tot i anar-me al llit amb la sensació d’haver fet una gran faena:

Formació en lideratge i organització.

Perquè ací ho teniu. Així de senzill. Aquest és el moment en el qual els que buscau fórmules màgiques deixareu de llegir el meu article d’opinió. Els que continueu amb la lectura entendreu que per llegir un article d’opinió no tindreu les claus de l’èxit en organització, ja que secrets i fórmules màgiques no existeixen. El que si que existeix són recomanacions realitzades per experts. No ho he dit, no em considere cap expert en la matèria d’organització, encara que sí que puc dir que he seguit certes recomanacions realitzades per professionals en la matèria i m’ha anat molt bé.

El primer que us recomane és crear un model d’organització per al teu dia a dia. Quan dic “per al teu dia a dia”, em referisc per a tot, vida professional i vida privada. Això ho vaig aprendre llegint el llibre “ORGANITZA’T AMB EFICÀCIA” de David Allen.  Existeixen molts mètodes de productivitat però aquest és clau. En el meu cas, gràcies a aquest manual i amb anys d’experiència, he anat creant la meua pròpia tècnica basada principalment en el Mètode GTD. Si et dona peresa llegir un llibre d’aquest tipus, almenys cerca una mica d’informació sobre aquest tema.

El segon que solc recomanar és tindre clar els diferents tipus de lideratge. Hi ha multitud de classificacions, encara que el meu resum és que hi ha 3 tipus de líders.

  • Autocràtic/Autoritari (Les decisions les pren el cap, dona ordres)
  • Democràtic participatiu (Les decisions les pren el cap amb ajuda del seu equip)
  • Delegatiu (Les decisions les prenen els membres de l’equip)

Cada tipus de lideratge té els seus punts forts i febles. Informa’t sobre aquest tema i presa les teues pròpies conclusions. Quin tipus de líder t’agradaria ser?

En tercer i últim lloc, hem de tindre clar que no som superherois i no podem fer tot sols. Hem de formar un equip. És igual el negoci que lideres, necessites un equip. No necessàriament ha d’estar en nòmina, pots contractar serveis determinats. Per exemple, molts dels autònoms tenim un gestor que ens ajuda amb la presentació d’impostos, ja tens un membre de l’equip. És possible que a la teua botiga/negocie necessites un servei de reprografia per a ofertes, cartells publicitaris, etc i com a últim exemple, la conjuntura actual fa que ens replantegem la nostra digitalització, estar en RRSS i tindre la nostra pàgina web. Tots aquests serveis (gestors, impremtes, informàtics, màrqueting) Són part del teu equip! Les grans organitzacions els tenen en plantilla, però nosaltres, els emprenedors/autònoms, hem de comptar amb la resta de emprenedors i autònoms. Fes-los sentir la teua passió pel teu negoci, fes que creguen en el teu projecte i fes-los partícips d’ell. Només d’aquesta manera, envoltant-te de professionals com tu, com bé diu el nom de l’Associació a la qual pertany, Autònoms Junts, podrem portar els nostres negocis a un altre nivell.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia