Aquest mes de juliol torna la campanya anual dels 12 lemes de la Mancomunitat Camp de Túria, realitzada a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA). Aquest mes es dedica a alertar sobre el risc de caure en el consum d’alcohol a l’estiu. Amb el lema, “Tria el teu estiu, que ningú et diga com divertir-te a l’estiu”, proposa l’oci proactiu per a gaudir de l’època estival, sense descurar la salut i sentint-se un mateix.

La UPCCA explica que, des de fa anys, se sap que l’estiu és una època en la qual no sols augmenta el consum d’alcohol, sinó que es donen els primers consums d’aquest. La major disposició de temps lliure, les ganes de socialitzar-se, el contacte amb velles i noves amistats, l’assistència a certs esdeveniments o el voler imitar la manera de passar-ho bé dels adults, poden fomentar aquests consums.

Conscients de l’impacte que el consum d’alcohol pot tindre sobre els adults i més intensament sobre els joves, des de la UPCCA, proposen fomentar l’oci proactiu com a manera de desafiar un oci reactiu àmpliament estés que es vincula al consum d’alcohol. «Què vol dir això?, doncs que no sols tenim l’opció de sumar-nos a l’oferta d’oci que ens proposen certes amistats, empreses privades o entitats públiques, sinó que a més podem proposar el que realment ens abelleix fer i animar a les nostres amistats, família o parella al fet que se sumen», assenyalen les mateixes fonts.

«Si ens acostumem a practicar la proactivitat en el nostre temps d’oci, ens acostarem cada vegada més als qui som realment, al que ens fa gaudir de manera genuïna, sense necessitat d’haver de renunciar a les nostres idees, principis i valors per a divertir-nos», afigen. Que les persones se senten volgudes, acceptades i valorades pel seu entorn, no vol dir que l’única manera d’aconseguir-lo siga posar en risc la seua salut o actuar en contra dels seus principis.

Segons la UPCCA, l’oci proactiu també permet atraure a les nostres vides a persones afins amb les quals poder desenvolupar nous plans per al temps lliure. «Pot haver-hi un estiu divertit sense necessitat de consumir alcohol? Per descomptat que sí, però ningú hauria de dir-te com ha de ser, has de descobrir tu què és el que et motiva, què és el que fa que el temps se’t passe volant i que quan recordes aqueixa experiència, et sentes satisfet per haver tingut l’oportunitat de viure-la».

Imprimir article
Comenta aquesta notícia