Els preus van caure el 0,5% al juny en la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra suposa dues dècimes per damunt de la baixada en el conjunt nacional, del 0,3%.

Per sectors, van baixar transport (-5,7%), habitatge (-3,9%), oci (-0,3%) i parament (-0,1%), mentre que la resta van pujar, els que més aliments i begudes no alcohòliques (2,7%), ensenyament (1,7%) i hotels, cafés i restaurants (1,2%).

En el conjunt nacional, els preus van moderar la seua caiguda el mes de juny al 0,3% amb increments en carburants i electricitat, segons la dada confirmada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La taxa de descens anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) general va ser així al juny sis dècimes menor que la de maig (0,9%) i quatre dècimes inferior a la d’abril (0,7%), mesos marcats per l’impacte de la pandèmia del COVID-19.

L’INE assenyala que l’evolució de la taxa anual de l’IPC general de juny és “representativa” del comportament dels preus en el seu conjunt però que la intensitat de la pujada dels preus dels carburants no permet dilucidar quin és l’efecte del COVID-19.

Al detall dels grups creats per l’INE en aquesta pandèmia -béns COVID-19 i serveis COVID-19– els preus del primer pugen el 2,3% al juny en taxa anual, cinc dècimes menys que el mes anterior, pel descens en els preus d’alguns aliments.

Quant al segon, la variació anual augmenta més d’un punt i mig i se situa en el – 2,4% per aqueixa evolució d’alguns component energètics.

En l’evolució de la taxa de l’IPC general -amb aqueixa moderació de la caiguda al 0,3%- va influir el transport pels preus dels carburants que van augmentar enfront de juny de l’any passat i l’habitatge també per l’alça de l’electricitat i el gasoil per a calefacció enfront del descens de l’any passat.

Quant als aliments i begudes no alcohòliques, la taxa va disminuir set dècimes però va seguir a l’alça en el 2,8%.

Enfront del mes anterior, els preus van pujar al juny un 0,5%.

En aquesta evolució mensual, els béns COVID-19 van caure un 0,3% pel descens de llegums i hortalisses (un 2,5% enfront del mes de maig), la carn (que baixa un 0,3%), i la llet, formatge i ous, amb una disminució del 0,5%.

En el cas dels serveis COVID-19, la taxa mensual és del 1,2% al juny per aqueix augment dels preus de l’electricitat i del gasoil per a calefacció.

Quant a la taxa anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix una dècima fins a l’1%, amb el que se situa una mica més d’un punt per damunt de la de l’IPC general.

Per regions, la taxa anual de l’IPC augmenta en totes les comunitats autònomes al juny respecte a maig amb els majors augments a Castella-la Manxa i Galícia, amb una pujada de huit dècimes en ambdues.

Enfront d’això, Canàries, Catalunya i La Rioja són les comunitats on menys augmenta la taxa anual, amb una pujada de quatre dècimes en les tres.

L’INE explica que, malgrat haver finalitzat l’estat d’alarma i estar oberts la majoria d’establiments, s’ha mantingut la recollida de preus per mitjans telemàtics.

Al seu torn, s’assenyala que la majoria de la cistella de productes de l’IPC ja va estar disponible aqueix mes per a la seua adquisició per les llars, a excepció dels articles relacionats amb el turisme i l’assistència a espectacles esportius i culturals, per la qual cosa deixe d’usar-se l’estimació de preus a excepció d’en aquests articles.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia