El Consell i els agents socials han aconseguit en la Mesa d’Economia d’aquesta setmana el primer gran pacte de la Mesa de Diàleg Social. Així, s’ha arribat al consens de 218 mesures d’ocupació i reactivació econòmica, 124 de turisme i 19 de responsabilitat social i transparència, per impulsar la reconstrucció econòmica i social post COVID-19 a la Comunitat Valenciana.

Després de diverses setmanes de treball, els i les membres de la Mesa de Diàleg Social d’Economia han consensuat un document conjunt de mesures i accions. Les mesures acordades arriben a la totalitat dels sectors productius, amb especial atenció als més afectats per la crisi.

Es prioritza el desenvolupament d’un sector industrial d’alt valor afegit, la transformació digital i la R+D+I, la transició energètica, la descarbonització de l’economia, la formació professional i la generació d’ocupació atenent les necessitats del mercat de treball, a les persones vulnerables i a les noves modalitats de treball per a la conciliació laboral i familiar, el suport al sector cultural i el desenvolupament sostenible de dos sectors fonamentals per a l’equilibri territorial i ambiental, com són el comerç i el turisme.

A més, totes les línies i accions incorporaran la perspectiva de gènere, de manera que les convocatòries d’ajudes prioritzaran tenir mesures d’igualtat o plans d’igualtat en les empreses.

El pacte assolit entre el Consell i els agents socials fixa vuit grans objectius prioritaris:

– Objectiu 1: Desenvolupament i consolidació d’una indústria productiva, d’alt valor afegit i resilient, diversificada (procés, producte, mercat) i arrelada al territori.

Entre les accions previstes, destaquen la 3a fase del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, el Pla de Modernització de les Àrees Industrials, el programa Dinamitza 2020 d’ajudes per a la R+D+I empresarial, la promoció exterior, el suport a sectors com el de l’automoció, la programació de cicles formatius relacionats amb la digitalització industrial o la dinamització de la FP Dual.

– Objectiu 2: Impuls d’una transició energètica justa, de la descarbonització de l’economia i de l’economia circular i els nínxols d’economia verda, de les cures, cultural, etc.

Per a això, es plantegen accions com la reformulació del Pla Eòlic, una estratègia d’Emprenedoria Verda, el Programa d’estalvi i eficiència energètica en la Indústria i en l’edificació, el Pla d’Impuls de les Energies Renovables, un Pla de Mobilitat Sostenible, ajudes al vehicle elèctric o ajudes per al sector editorial, artístic, cultural i audiovisual valencià.

– Objectiu 3: Desenvolupament i consolidació d’un model d’economia de proximitat, social i solidària, generadora d’ocupació, riquesa i benestar social i que impulsi l’equilibri territorial.

Mitjançant programes d’ocupació adreçats a persones vulnerables, foment de l’economia social i el cooperativisme, programa Emprén FP o beques per a la mobilitat de la FP

– Objectiu 4: Aposta pel comerç sostenible i de proximitat i pel consum responsable i protecció de les persones consumidores.

Preveu accions com Avalem Comerç, foment de la digitalització del comerç minorista o promoció de les cooperatives de serveis empresarials com a eina de reactivació del xicotet comerç local.

– Objectiu 5: Impuls de la transformació digital de l’economia, la R+D+I aplicada i el disseny.

Inclou el Pla de R+D+I empresarial, ajudes als centres tecnològics i accions per recuperar les empreses innovadores de la Comunitat Valenciana, participació en programes europeus o potenciació de la xarxa de R+D+I pública, especialment en els sectors d’alimentació i automoció.

– Objectiu 6: Aposta per nous models d’ocupació i conciliació laboral, gestió del temps de treball, fórmules de teletreball, reforma horària, prevenció de la seguretat i salut en el lloc de treball, formació, drets laborals i la lluita contra l’economia submergida .

Contempla ajudes específiques per fomentar el teletreball, el treball autònom, i minimitzar la bretxa digital, o una Estratègia Valenciana de Formació-Ocupació Digital que identifque competències i habilitats digitals per la seua importància i de manera transversal a tots els sectors productius.

– Objectiu 7: Reforçar les polítiques actives d’ocupació per afavorir la inserció laboral mitjançant Serveis públics d’informació, orientació i formació permanents adaptats a les necessitats de l’mercat de treball.

S’han acordat nombroses mesures com ampliar els programes formatius relacionats amb les noves formes d’organització de la feina, la digitalització i la utilització de tecnologia, ajudes per a la contractació de persones aturades, joves, treballadores de la llar, persones vulnerables, foment de Tallers d’Ocupació i Plans d’Igualtat a les empreses

– Objectiu 8: Garantia d’un turisme competitiu, sostenible i inclusiu, a través d’accions com la creació d’una Xarxa de Platges i espais naturals intel·ligents, consolidació turística de l’espai rural interior, adaptació del sector del canvi climàtic, investigació i transformació digital, gestió de les marques i promoció global, creació i promoció del producte desestacionalitzat o un Pla Comunitat Valenciana destí segur.

La Mesa, presidida pel conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, també està integrada pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, i la directora general de Diàleg Social, Zulima Pérez, en representació de Consell.

Els agents socials estan representats per Arturo León, Ana María García i Daniel Patiño, de CCOO; Ismael Sáez i Lola Ruiz, d’UGT, i Salvador Navarro, Vicente Lafuente, Vicente Nomdedéu i Inmaculada García, de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia