(EFE) La Confederació d’Associacions veïnals de la Comunitat Valenciana exigeix el reforç de l’Atenció Primària i la imposició de l’ús obligatori de les màscares “en totes les circumstàncies, a excepció d’aquelles que sanitàriament no siguen recomanables”. Aquesta federació reuneix a més de 300 associacions.

Les Associacions Veïnals alerten en la seua nota del perllongament del funcionament anormal dels Centres de Salut i de la irresponsabilitat d’una part de la ciutadania en desoir les recomanacions de les autoritats sanitàries en relació amb la COVID 19.

“És un fet que la falta d’aquesta normalització està generant un malestar creixent entre els usuaris. Precisament per l’excepcionalitat del moment, no es pot tractar aquesta fase estival com si fora un estiu ordinari; la falta de reforços, al costat del fet que bona part de la ciutadania no farà vacances, està augmentant la pressió sobre els Centres de Salut, que podrien estar en breu col·lapsats”, diuen.

“D’altra banda, les previsions que una nova onada de contagis es produiria a l’octubre sembla que podrien ser desbordades per la realitat actual, davant la irresponsabilitat d’alguns grups la diversió dels quals sembla estar per damunt de qualsevol gest de solidaritat amb els majors i les persones d’alt risc per l’incompliment sistemàtic de les recomanacions sanitàries. En aquest sentit, exigim l’ús obligatori de màscares en totes les circumstàncies, a excepció d’aquelles que sanitàriament no siguen recomanables”, afigen.

Segons els veïns, els experts, el Parlament i les pròpies CCAA posen l’accent en la necessitat d’augmentar la inversió en Atenció Primària (es parla d’arribar al 25% dels Pressupostos dels Serveis Sanitaris Públics) i no obstant això dona la sensació que s’aveïnen retallades per com s’ha preparat aquests mesos estivals sense els reforços necessaris.

“La defensa de la Sanitat Pública no és un eslògan, és una necessitat, com és una necessitat que la ciutadania perceba l’eficiència del seu Sistema de Salut per damunt d’altres consideracions. L’enorme esforç dels professionals i l’esforç de la societat per al seu manteniment requereix un resposta institucional unívoca, clara i contundent perquè complisca amb el paper que la societat li ha encarregat”, conclouen.

D’altra banda, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha insistit que, “fins que no hi haja bovina, la màscara és la nostra vacuna contra la COVID-19“, per la qual cosa “podríem posar de moda, novament, l’eslògan ‘posa-te-la, posa-li-la'”.

Oltra ha apel·lat, en nom del Consell, “a la responsabilitat individual” i ha recordat que el seu ús “està ja imposat en tot el territori nacional quan no es pot mantindre la distància de seguretat i, sobretot, en espais tancats”.

La vicepresidenta ha posat l’accent que “no és el més còmode del món, però entenem que, fins que no hi haja una vacuna contra la COVID-19, la màscara, la distància social i la higiene de mans són la nostra vacuna i la prevenció que podem fer”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recalcat que, encara que “la normativa anirà canviant també en funció de l’evolució de la pandèmia”, “utilitzar la màscara permanentment és la millor defensa que tenim en aquest moment de la nostra salut i de la gent que ens envolta”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia