Un estudi de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) indica que el dèficit de la Comunitat Valenciana pot augmentar al final de 2020 fins a 2,6 punts.

Segons el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, aquest estudi “posa de manifest la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic amb criteris de suficiència i equitat per a afrontar la caiguda d’ingressos derivada de la COVID que es produirà a partir de 2021”.

La AIReF estima que l’impacte de la crisi actual en les comunitats autònomes s’ajornarà a l’exercici següent, ja que els principals ingressos autonòmics de règim comú, derivats del Sistema de Finançament Autonòmic, s’han abonat en 2020 sense tindre en compte els efectes de la crisi, han informat fonts de la Generalitat

Els lliuraments a compte rebudes en 2020 no han incorporat l’impacte negatiu esperat en els ingressos tributaris com a conseqüència de la pandèmia, segons assenyala la AIReF en el seu informe, però aquests efectes sí que es deixaran notar en 2021 i els anys següents, amb unes caigudes previstes entre el 9% i el 13% respecte a les quantitats abonades en 2020.

“Mentre no tinguem un nou model de finançament autonòmic més just i solidari, la Comunitat Valenciana no compta amb un nivell de recursos similar al d’altres territoris per a fer front a les despeses en serveis públics fonamentals, i aquesta situació empitjora ara que hem de fer front a les conseqüències d’una pandèmia”, ha indicat Vicent Soler.

La AIReF estima en el seu informe que l’impacte de la COVID-19 sobre els comptes de la Comunitat Valenciana suposarà un augment del dèficit entre 1,8 i 2,2 punts, depenent de l’evolució de la pandèmia.

“La Generalitat ha destinat una important quantitat a l’adquisició de material sanitari i equips de protecció, perquè entenem que la salut de la persones és el primer. Així mateix, des del Consell hem adoptat mesures per a fer front a la crisi econòmica derivada de la COVID, algunes d’elles pioneres, com la de complementar l’ajuda de l’Estat als ERTE, i els incentius fiscals a empreses”, ha indicat Soler.

El conseller d’Hisenda ha manifestat així mateix que cal tindre en compte “la importància del fons europeu de reconstrucció que haurà d’aprovar la Comissió Europea aquest cap de setmana i en el qual confiem per a poder fer front a la recuperació econòmica”, ha assenyalat Soler.

En total, tenint en compte les despeses addicionals derivades de la pandèmia, la Comunitat Valenciana podria aconseguir en 2020 un dèficit entre el -2,1% i el -2,6% del PIB. Aquest resultat es derivaria d’un creixement de les despeses sobre el nivell de 2019 entre el 8% i el 10% amb augments superiors en les despeses corrents associats a la COVID-19, especialment sanitaris.

La AIReF estima que la Comunitat Valenciana experimentarà una major despesa sanitària per impacte de la COVID que se situarà entre 6 i 8 dècimes de PIB autonòmic. Es tractaria de despeses de naturalesa corrent principalment, amb especial pes dels consums intermedis i la remuneració d’assalariats.

La Comunitat Valenciana també ha adoptat mesures de despesa orientades a la promoció econòmica, ajudes a empreses, subvencions extraordinàries per a autònoms i altres afectats per l’estat d’alarma i ajudes a les entitats locals per a contractar a aturats per la COVID-19.

La *AIReF també detecta una major despesa de caràcter social en subvencions, pel suplement de la Renda Valenciana d’Inclusió, per les inversions en centres d’educació i escoles infantils i per adquisició de material protector i d’equips i serveis per a teletreball. La valoració conjunta d’aquestes mesures aconseguiria les 4 dècimes de PIB, segons l’informe de l’organisme.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia