L’Hospital La Fe, a través del seu Institut d’Investigació Sanitària, està desenvolupant un estudi prospectiu sobre l’evolució de les substàncies que poden determinar que el pronòstic dels pacients que pateixen la COVID-19 siga bo o dolent. Es tracta d’una investigació multidisciplinària bàsica que empra una nova tecnologia.

L’objectiu últim del treball és establir de forma molt precoç quins pacients tindran un pitjor pronòstic, i en quin moment s’han d’administrar fàrmacs per a evitar-ho.

Els primers resultats apunten més cap a una progressiva disminució dels nivells d’aquestes substàncies (les citocines) que al que la literatura mèdica ha anomenat “tempesta de citocines”. En aquesta mateixa línia, acaba de publicar-se un editorial alineat amb els resultats preliminars del grup en la revista JAMA-Internal Medicine, de les més prestigioses.

Amb aquest suport, l’equip continua treballant per a arribar a explicar el procés immunològic que agreuja el quadre clínic de la COVID 19 i compta ja amb dos indicadors (biomarcadors) que podrien ajudar a anticipar l’evolució.

La investigació, liderada per Bonaventura Casanova, del Grup de Neuroinmunología del IIS La Fe, també intenta esbrinar “quin és el millor moment per a introduir els tractaments que puguen frenar el procés”.

Aquest estudi multidisciplinari s’està desenvolupant a l’hospital La Fe de València amb la participació de diversos serveis directament implicats en el maneig dels pacients COVID 19: Medicina Interna, Malalties Infeccioses, *Reumatología, Pneumologia, Hematologia i Servei d’Anàlisis Clíniques, que estan duent a terme la recollida de dades i anàlisis de citocines de manera prospectiva des de l’inici de la malaltia.

A més dels primers resultats, el projecte destaca perquè la determinació de les citocines s’està realitzant amb una tecnologia completament nova. El Grup de Neuroinmunología del IIS La Fe ha posat a la disposició de la investigació aquest equipament, que augmenta en 10.000 vegades la capacitat de detecció i anàlisi de substàncies que es troben en la sang en concentracions extremadament baixes.

Aquesta tecnologia ha permés realitzar ja a una desena pacients determinacions prospectives de citocines: a l’ingrés, als tres dies, a la setmana i als 14 dies. El personal investigador preveu incloure en l’estudi a un total de 78 persones perquè la mostra i els resultats siguen de pes.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia