Com a conseqüència de les restriccions de l’aforament als hotels per a garantir una major seguretat enfront del Covid-19, aquest estiu els espanyols estan prioritzant el lloguer de xalets i apartaments, menys exposats al contacte amb altres persones. Una tendència que, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), podria impulsar les estafes en aquest sector. I és que entre els milers d’anuncis de cases per a vacances hi ha un percentatge que, fins i tot corresponent a una casa reial, no són veritables sobre les condicions que ofereixen en els seus anuncis. Encara que el major risc està associat amb allotjaments que en realitat no existeixen o no estan disponibles. Per això enguany és recomanable ser especialment prudent en les següents situacions:

  • Massa bo per a ser veritat. Si l’habitatge combina belles fotos amb un preu especialment baix, cura. Més si demanen el pagament per transferència bancària.
  • El pagament per endavant. Si el presumpte arrendador ofereix algun benefici a canvi que transferisca els diners al marge de la plataforma on s’anuncia l’habitatge, busque un altre allotjament.
  • Phishing (suplantació d’identitat). Si el presumpte arrendador envia un email o enllaç que, a primera vista, sembla de la plataforma o un altre lloc de confiança demanant-li informació confidencial, tanque’l, podria estar tractant d’introduir programari maliciós en el seu ordinador.

Siga com siga, abans de reservar, és aconsellable llegir els comentaris d’altres usuaris i traslladar a l’arrendador qualsevol dubte, comprovant així que coneix bé el lloc, els serveis, els accessos, etc. A més, OCU recomana prioritzar allotjaments amb flexibilitat per a cancel·lar, com les que ofereixen plataformes especialitzades (Airbnb, Booking o Vrbo), els sistemes de les quals poden facilitar també la resolució de conflictes entre les parts.

Una altra circumstància relativament habitual és que l’estat de l’habitatge no es corresponga amb l’acordat, i en aquest cas l’arrendatari hauria de reclamar, adjuntant les fotografies i les condicions reflectides en l’anunci: bé al propietari, si no va haver-hi intermediaris, bé a la plataforma o a l’agència, si es va contractar a través d’alguna d’elles. Els allotjaments turístics han d’estar registrats i és possible denunciar les infraccions davant les autoritats autonòmiques de Turisme.

Finalment, si finalment no poguera gaudir de l’allotjament com a conseqüència de mesures que limiten la mobilitat imposades per les autoritats, ja anara a la seua regió d’origen com en la de destinació, es pot sol·licitar el reembossament dels diners avançats per ser causa de força major.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia