El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de València ha aconsellat extremar les mesures d’higiene d’ulls especialment durant aquests mesos d’estiu i en aquelles persones que usen lents de contacte.

De la mateixa manera, han explicat la necessitat de ser especialment cauts en la cura dels ulls durant el temps que dure la pandèmia, ja que el Covid-19 es pot transmetre si les gotetes respiratòries que contenen el virus entren en contacte amb els ulls.

“Cada any atenem en el Servei d’Urgències de l’Hospital Clínic al voltant de 40 urgències relacionades amb un mal ús de les lents de contacte. Es tracta d’infeccions totalment prevenibles si s’extremen les mesures d’higiene”, ha explicat Antonio Duch, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de València.

“De manera inconscient usem malament les lents de contacte. Banyar-se amb elles posades, no desinfectar-les correctament o no llevar-li-les per a dormir és un hàbit molt estés en aquests mesos i que pot provocar casos greus d’infecció amb repercussions greus per a la vista”, ha afegit.

“Enguany, a més, posem l’accent principalment en la necessitat de ser molt acurats amb els ulls i evitar sempre tocar-los amb les mans, ja que pot ser una via de transmissió del coronavirus”. D’aquesta manera, les persones expertes aconsellen extremar la desinfecció de mans quan es col·locaran les lents de contacte i evitar sempre tocar-se els ulls.

En aquest sentit, acaba de publicar-se un document sobre recomanacions per a l’atenció oftalmològica durant la pandèmia per COVID-19. Aquest document està avalat per totes les societats oftalmològiques espanyoles. Pot consultar-se íntegrament en aquest enllaç: consultar ací.

En el grup de treball del desenvolupament del document han participat activament membres del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de València. En el document, referent al maneig de les lents de contacte, es recomana evitar que tot material relacionat amb l’ús i manteniment de les lents (portallentillas, solucions, etc.) puga contaminar-se, per això, s’aconsella desinfectar aquestes superfícies.

Quant a la inserció i extracció de les lents de contacte, així com en la manipulació d’aquestes i del portallentilles, s’haurà d’efectuar una rentada de mans previ i posterior segons les indicacions de l’OMS, amb la finalitat d’impedir la contaminació bidireccional.

En el cas de les lents de contacte blanes d’ús diari, s’han d’extremar les precaucions de la rentada de mans, i aquestes s’eliminaran en els contenidors d’aïllament per a deixalles microbiològiques i plàstics.

En cas d’utilitzar lents de contacte no d’un sol ús, se seguiran les mesures de desinfecció mitjançant els sistemes de peròxid d’hidrogen al 3% d’un sol pas, seguint les recomanacions del laboratori que els elabore.

“Aquest estiu, i de manera especial, cal seguir estrictament aquestes recomanacions per a previndre el *coronavirus, però no hem d’oblidar-nos que les complicacions habituals en portadors de lents de contacte poden continuar ocorrent, fonamentalment les infeccions bacterianes”, ha explicat Antonio Duch.

La queratitis bacteriana és una de les infeccions que solen incrementar-se en els mesos estivals degut precisament al mal ús de les lents de contacte. Es tracta d’una infecció de la còrnia provocada per bacteris i que pot ser greu si no es tracta de manera primerenca.

Dels casos de queratitis per abús de lents de contacte, al voltant d’un 24% presenten sobreinfecció bacteriana. “Si la infecció afecta a la part central de la còrnia, quan aquesta es cure ho farà deixant com a seqüela una disminució en la visió”, ha ressaltat Antonio Duch.

Els especialistes han informat a més que cal prestar especial atenció a una mena d’infecció molt relacionada amb les lents de contacte en banyar-se en rius o en piscines particulars sense bon tractament de l’aigua.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia