L’atur va pujar en la Comunitat Valenciana durant el segon trimestre d’enguany en 42.500 persones respecte al trimestre anterior, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada per l’Institut Nacional de Estadísticas. Aquesta xifra suposa el tercer major increment de les comunitats autònomes, només superat per Catalunya i Madrid (54.500). Al seu torn, situa la taxa d’aturats en el 16’74%, 1’4 punts per damunt de la mitjana nacional.

Aquesta Enquesta reflecteix la situació derivada de la pandèmia per coronavirus, encara que no inclou als afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació. En termes anuals la Comunitat Valenciana va ser la segona amb major pujada de l’atur, amb 43.100 més, només superada per Madrid (62.900 més).

Quant a l’ocupació, la Comunitat Valenciana va ser la quarta amb major descens d’ocupats en aquest trimestre, amb 128.600 menys (un 6’20% menys sobre el trimestre anterior), per darrere de Catalunya, Andalusia i Madrid, i en termes anuals va ser la tercera amb major reducció, amb 140.600 ocupats menys, només superada per Andalusia i Catalunya.

Amb aquestes dades, els aturats de la Comunitat Valenciana se situen en 391.100 persones, que suposen un 12’18 per cent més que el trimestre anterior i un 12’39% més que un any abans. La taxa d’activitat en la Comunitat aconsegueix el 55’45% i la d’atur el 16’74%.

Per sexes, el número d’ocupats homes és d’1.086.600, amb una taxa d’activitat del 61,95%, i el de dones ascendeix a 859.000, amb una taxa d’activitat del 49,26%. El número de parats homes de 188.100 situa la taxa d’atur masculina de la Comunitat en el 14,76%, mentre que les 203.000 dones desocupades suposen el 19’11% en taxa d’atur.

Per províncies, la destrucció de l’ocupació es concentra a Alacant, on han desaparegut 59.200 ocupacions (-7’8%), i a València amb 60.800 ocupacions menys (un 5’7% menys). A Castelló hi ha 8.600 ocupacions menys (-3,6%).

Sobre aquestes dades, el president de la Generalitat, Ximo Puig, els ha qualificats de “molt negatius” i ha anunciat dues convocatòries d’ocupació mitjançant les quals es concediran ajudes als Ajuntaments per a contractar reforços vinculats la lluita contra la covid, que suposaran una inversió conjunta de 44 milions i permetran contractar a prop de 3.300 persones.

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha assegurat que la Generalitat posarà en marxa nous programes de subvencions per a incentivar el treball “en els sectors més resilients”, i ha assegurat que els programes de recuperació i els recursos públics no es dirigiran “únicament a salvar els mobles fins a la pròxima crisi”.

La patronal CEV ha fet una valoració “rotundament negativa” de les dades de la EPA i ha indicat que la “severitat” de la situació econòmica requereix en el curt termini de mesures fiscals i laborals per a preservar el teixit productiu i l’ocupació, i en el mitjà termini de reformes estructurals per a canviar el model productiu.

En l’àmbit sindical, la secretària d’Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana García Alcolea, ha qualificat de “dramàtics” les dades de la *EPA; ha urgit a enfrontar la crisi protegint l’ocupació i formant a plantilles i empreses, i ha indicat que les dades d’atur s’han vist “afortunadament mitigats en part per la protecció pactada amb els ERTE”.

Segons el parer d’UGT PV, les dades de la EPA “comencen a mostrar la magnitud de crisi a causa de la pandèmia” del coronavirus, i evidencien la necessitat d’impulsar la protecció per desocupació i derogar la reforma laboral.

El sindicat CSIF ha exigit al Consell que aplique mesures urgents i efectives per a propiciar una recuperació econòmica amb amplitud de mires i consensos davant “l’alarmant destrucció” d’ocupació en el segon trimestre de l’any.

Des de la política, el portaveu d’ocupació del PP en Les Corts, Juan Carlos Caballero, ha recriminat al president de la Generalitat, Ximo Puig, que “no tinga un pla” per a reactivar l’ocupació i “intente tapar amb pegats el tsunami de desocupació que estem vivint”, i el diputat de Ciutadans Tony Woodward ha lamentat la “delicada” situació de l’ocupació valenciana i ha reclamat polítiques eficaces.

L’atur a Bétera

D’altra banda, les últimes dades que el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ofereix de la localitat de Bétera corresponen al mes de juny de 2020. Durant aquest mes el nombre total d’aturats era de 1626, concretament 665 homes i 961 dones, la majoria majors de 45 anys i pertanyents al sector serveis. El numere d’aturats ha pujat respecte a maig, quan la xifra d’aturats total a Bétera era de 1.537, també la majoria majors de 45 anys i pertanyents al sector serveis..

Imprimir article
Comenta aquesta notícia