El nostre veí Xavier Benedito Casanoves, conegut com “Xavier de Bétera“, va actuar el passat 16 de juliol en el Festival de Música Folk i del Món “Etnomusic 2020“.

Una de les novetats del festival d’enguany és l’enregistrament i posterior emissió dels concerts en À Punt televisió, amb la finalitat d’incrementar la difusió del festival i el treball de les formacions de música tradicional, especialment les valencianes. Així, hui dissabte, la cadena de televisió autonòmica emetrà hui dissabte, 1 d’agost, l’actuació de “Xavier de Bétera“. A més, serà penjada a la carta. L’emissió serà a les 23.40 hores.

En aquesta nova edició d’Etnomusic s’ha volgut potenciar la música ibèrica. Per aquest motiu, s’ha mesclat la presència de formacions valencianes com Xavier de Bétera o Mara Aranda amb propostes com el flamenc de Mayte Martin, la música basca  de Korrontzi, la música de percussió ibèrica de COETUS i la tradició mediterrània de Juan José Robles (Múrcia).

El projecte té com a objectiu presentar música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual, així com donar a conéixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació.

D’altra banda, cal recordar que, Xavier de Bétera va publicar l’any 2019 el seu últim disc “Empremtes“.

Amb aquest treball, va donar un pas més enllà en la seua trajectòria artística, endinsant-se per les cartografies del folk contemporani, gènere que pren la música tradicional com a fang primigeni del procés creatiu i ho fa modelant-lo i adaptant-lo als temps en els quals vivim per a donar-li un sentit d’acord a la nostra actualitat. En ell, van treballar un bon nombre de professionals d’aquest àmbit que han anat deixant el seu segell característic, és a dir, la seua empremta. Entre les persones participants en aquest disc es troben: Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Patxi Ferrer, Néstor Mont, Manolo Reyes, Manel Martorell, Tobal Rentero, Didier Ferrando, Paco Lucas, Pere Joan Martorell, Toni Fort, Carlos Sanchis, Ismael Alcina, Paula Rivera, Eloy Javaloyas, Manu Pardo, Aitor Sáez de Jauregui.

Cal mencionar que l’Institut Valencià d’etnomusicologia de la Diputació de València li va comprar a Fermín Pardo (expert en música tradicional valenciana) tot el seu arxiu. Part d’aquest arxiu de les de música tradicional valenciana, va ser escoltat per ‘Xavier de Bétera‘ per a confeccionar el seu últim projecte, seleccionant alguns temes per a poder incloure’ls de manera inèdita.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia