En aquestes línies que llegireu a continuació, qui us escriu no ho fa només com a part de l’equip de Betera.com. En aquesta ocasió, em dirigisc al poble de Bétera perquè pugueu conéixer de primera mà quin paper representa un presentador en les Festes Majors del nostre municipi, donat que des de l’any 2013 tinc l’honor d’exercir aquesta figura.

La gran majoria de vegades, sols som conscients d’allò que és visible a simple vista però no de tot el que hi ha darrere. Per sort, tota la tasca que du a terme un presentador en les nostres festes va molt més enllà de ser un simple bust parlant que dirigeix l’orquestra quan arriba l’hora de donar a conéixer quins seran els màxims representants de l’any. La creativitat, la imaginació, la implicació i la sociabilitat també juguen una funció important en aquest treball.

Jo crec que tampoc era conscient del tot de tota la gran labor de manera desinteressada i sense ànim de lucre que els meus antecessors, Pepe Sancho i Juan Antonio Batlle, realitzaven cada any fins que no em va tocar a mi desenvolupar aquest mateix paper. Tot, per poder aportar la seua ajuda i col·laboració en la festa. Malgrat que jo ja hi havia presentat actes d’aquesta classe, entre d’altres, Bétera és un punt i a part. No es tracta sols de nomenar dalt l’escenari als noms de torn amb un guió previ.

22 d’agost

Tot comença pràcticament el 22 d’agost, quan arriba el moment de dir que una etapa festiva s’acaba i una altra finalitza i toca presentar ràpidament a les Obreres i Majorals del pròxim any. Des d’aquest mateix moment ja es comença a formar una espècie de vincle amb aquestes persones. Dies previs a aquesta presentació, t’acostes cap al barracó dels Majorals de l’any que ve perquè et preparen una llista amb els noms de tots ells per poder-los presentar el citat dia, a l’espera de conéixer exactament el nom de les noves quatre Obreres. Una vegada ja se sap el nom d’aquestes, hores abans de la presentació t’acostes de nou al barracó amb un guió en mà i, entre crits com el d'”una de sèpia i una de morro”, t’atenen i li expliques al president o vicepresident de la colla el citat guió (ordre d’eixida, col·locació en l’escenari, intervencions, música, etc). Però ací no queda tot, amb la col·laboració de “La Gloma”, també parles molt ràpidament amb els tècnics de so i llum de l’espectacle de la nit, li facilites un altre guió i un pendrive amb o CD amb la música que cal ficar per a cada moment.

Sopar de Sant Valentí i Sopar de la piscina

Després d’aquest dia, arriba el sopar de gal·la de Sant Valentí. Per a aquest sopar, el presentador també s’ha de preparar un guió el qual deurà explicar també a les Obreres i Majorals, al regidor municipal de Festes, al tècnic de so i llum de la vetlada i, en moltes ocasions, als mateixos gerents del saló on es celebre l’esdeveniment. Per poder confeccionar el guió, el presentador necessita saber unes quantes coses. Els noms ja els sap des del passat 22 d’agost, però ara falten més coses. Des de fa uns anys per poder personalitzar més l’acte i fer-lo més al gust dels autèntics protagonistes de la nit, el presentador contacta amb les Obreres i elles li diuen la música que volen cadascuna per a la seua eixida en escena. Ells, en aquesta ocasió no escullen cançó donat que tots ixen amb un mateix tema mentre se’ls menciona de dos en dos a manera de passarel·la. Aquesta pressa de contacte amb les Obreres serveix per a poder conéixer-les millor en l’àmbit personal, cosa que t’ajuda molt, de cara sobretot al vers que se li escriu a cada Obrera per al dia 12 d’agost, però també per al breu discurs que es realitza en cada sopar, una vegada tots estant ja en escena.

D’altra banda, per a crear aquest guió també cal contactar amb el regidor/a de Festes. A banda de facilitar-li un guió perquè tant ell com l’alcalde/sa de la localitat sàpia quina funció tenen durant l’acte de presentació, ell/a deurà indicar qui o quins seran els acompanyats que falten saber de les Obreres. Una vegada es saben tots els detalls, el presentador també es reuneix les vespres al sopar amb les Obreres i Majorals per explicar-los tot el protocol, guió i facilitar-los un amb l’ordre de cadascú d’ell i donar-los a conéixer totes les parts de l’acte. En aquest sentit, també és molt important que aquests sàpien el recorregut que deuen fer, tenint en compte l’estructura de les instal·lacions de la celebració. Per aquest motiu, en algunes ocasions, el mateix presentador s’ha acostat dies abans al saló per conéixer aquesta estructura i la col·locació de les taules i cadires dels comensals perquè les Obreres i Majorals puguen fer el seu recorregut cap a l’escenari de manera adequada. Després, el presentador també deurà parlar amb el tècnic de so i llum i quedar moments abans de l’esdeveniment per fer algunes proves de micro, comprovar que la música és la correcta i assabentar-se que no hi ha cap dubte quant al guió.

Aquest mateix ritual o semblant es realitza per al sopar de la piscina.

Presentació Oficial del 12 d’agost

Per a la presentació oficial de les Obreres i Majorals del dia 12, aquesta tasca s’incrementa un poc més. A banda de l’estreta i bonica col·laboració que es crea amb els tècnics de so i llum, “La gloma”, programador cultural municipal, el regidor/a de Festes, alcalde/alcaldessa, Obreres, Majorals… Les reunions, dies i hores abans amb totes aquestes parts implicades… La preparació d’un guió més extens… Ara es suma la creació d’un vers individual i personalitzat per a cada Obrera i per a cada Majoral i la selecció d’una cançó també individual per a cada un d’ells. Encara que al llarg de l’any el presentador ha tingut l’oportunitat de conéixer millor a cada màxim representat gràcies a les reunions i als actes, també queda amb un grup de Majorals setmanes abans perquè l’ajuden a saber més sobre la resta de majorals i/o Obreres (si aquest representant de la festa en qüestió ve de família amb molta tradició festera, si té alguna afició concreta…). Una vegada obté tota aquesta informació, cal ficar-se mans a l’obra perquè el dia 12 tots tinguen el seu vers i la seua música preparada per a aquesta nit màgica per a ells i la seua família. Però encara queda un detall més. A banda de recordar-los el protocol d’eixida, durant el vi d’honor, en els últims dos anys el presentador també s’encarrega de proporcionar-los un full amb el vers i el núm. d’eixida als pares i parelles de les Obreres i Majorals perquè quan arribe l’hora puguen assabentar-se bé de les paraules que se li reciten al seu fill/a, dona/marit, dalt l’escenari (a banda de tindre un bonic record del vers).

Una vegada ja està tot açò fet, només queda la part més fàcil: presentar (amb els nervis habituals que sempre solen sorgir) i “resar” perquè tot isca segons el previst sense cap imprevist del directe.

Carmen Sorlí i Contreras, presentadora de les Festes des de 2013
Imprimir article
Comenta aquesta notícia