L’any 2018, amb l’inestimable suport de les Obreres i Majorals de 2018 i les regidories municipals de la Dona i Festes, naixia un bonic homenatge dirigit a les dones de Bétera. Aquesta iniciativa va sorgir de la mà de l’Associació Pro Casa de la Dona. A causa de la bona repercussió que tingué, l’any 2019 també es dugué a terme amb el mateix suport de les obreres i Majorals de 2019 i els departaments municipals anteriorment citats. En definitiva, un acte que no entén de colors però sí de persones i unitat i que s’estava incloent dins dels actes festius com una cita important.

“Dones grans”

Sota el nom Dones Grans, des de la primera edició, es va voler realitzar un homenatge a dones que són, viuen o treballen al municipi i han destacat per la seua trajectòria laboral, personal, etc. al llarg de la seua vida. Com són tantes les dones que mereixen aquesta menció i en les que es pensa, en les dues edicions es va triar una xicoteta representació per poder realitzar més edicions d’aquest reconeixement i que totes tinguen l’homenatge que els correspon al llarg dels anys.

La finalitat de l’acte és donar a conéixer el treball que les dones del municipi han anat realitzant al llarg de la història de Bétera conciliant la vida laboral amb la familiar. Per aquest motiu, des d’un principi s’intenta comprendre tots els vessants: dones del Món de l’educació, la cultura, el sector social, laboral, festes i tradicions… Per a reflectir tots els àmbits on aquestes dones es mouen.

Una cita ineludible

Enguany, també es volia realitzar una tercera edició però la Covid-19 també ha afectat aquest acte. Doncs, per poder dur-lo endavant cal una preparació prèvia, ja que es grava un vídeo amb declaracions de les dones protagonistes de l’homenatge i després es projecta el dia de l’acte. Per aquest motiu, perquè no caiga en l’oblit i la gent es prepare per a una tercera edició per a l’any que ve, hem volgut fer aquest especial recordant tant als col·lectius i institucions que fan possible aquest esdeveniment com a totes aquelles persones homenatjades.

La cita de cada any pretén ser el dia 14 d’agost de cada any, a les 19.00 hores, ja que en les primeres edicions s’ha dut a terme eixe dia a l’Auditori de la Casa de Cultura. La jornada sol durar màxim una hora, projectant-se un documental d’entrevistes a les dones protagonistes de l’homenatge i l’entrega de plaques i rams de flors a aquestes.

Claus per al municipi de Bétera

En la primera edició, les dones protagonistes foren: Pepa Campos (Presidenta de Càritas i directora del Cor del C.A.M.B, entre d’altres), Carmen Piá (mestra), Vicen Torres (mestra), Quica Aznar (empresària i reivindicativa des que va nàixer), Merxe Ferrer (empresària), Tere Campos (empresària), Ana Palacios (Policia Local encarregada de l’àrea dels maltractaments), Amparo i Maru Martínez Les de la Palmera (mestres i dones entregades a les festes de Bétera), Amparo Ramón (infermera i dona implicada en les nostres Festes), Fina Inglés (Artista de renom recentment desapareguda i compromesa amb les colònies felines), i a títol pòstum Angelita Salavert a través de la seua filla Geli Romero (empresàries).

En la segona edició, les homenatjades van ser: Amparo Doménech (1a dona alcaldessa de Bétera), Amparo Sancho (Presidenta  d’Amas de Casa Tyrius), Marisa Verdú (Dones Progressistes), Niceta Armenteros (Fundadora Associació de Veïns del Camí Paterna), Pilar Zapata (1a Policia Local de Bétera) i Elvi Sanchis (empresària).

En definitiva, dones lluitadores, treballadores, amb autonomia pròpia, dedicades als altres i claus per a Bétera. No obstant, la cita també contempla la possibilitat de convocar a homes compromesos i lluitadors per la igualtat.

Com l’associació Pro Casa de la Dona vol perlllongar aquests actes al llarg dels anys per poder arribar a totes les dones, si algú desitja aportar idees o noms per a futures edicions pot posar-se en contacte a Pro Casa de la Dona a través d’aquest correu: prodonabetera@gmail.com.

Profunditzant en els orígens

Abans de finalizar aquest especial, aprofundir més en els origens de l’associació promotora d’aquesta iniciativa, Així, cal mencionar que Pro Casa de la Dona va nàixer per a consolidar-se com un espai de participació “on les dones puguen trobar suport i solució als seus problemes, apoderant i integrant-les en el projecte que elles mateixes ajuden a impulsar”, entre d’altres. D’aquesta manera, l’associació s’obri com un espai per a les dones del municipi. En aquest sentit, cal recordar que l’any passat durant les festes d’agost aquesta entitat, Ames de Casa Tyrius, Procasa de la Dona i Dones Progressistes de Bétera van estar al càrrec del punt violeta gestionat per l’Ajuntament de Bétera durant les celebracions de discomòbils i revetles, ja que és en aquest tipus d’actes on més joves es concentren.

D’altra banda, a principis d’aquest mes d’agost, l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevio i la Presidenta d’aquesta associació, Rita Teixidó, van rubricar un conveni que suposava la cessió d’uns despatxos en l’Edifici Annex de Casa Nebot perquè l’associació promoga els seus fins mitjançant el voluntariat social en defensa de les dones en risc d’exclusió, la defensa dels drets de la dona, millorar la seua autoestima i la seua situació de vulnerabilitat.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia