Tal com ja hem comentat en altres ocasions, les festes locals solen anar molt lligades sempre a la música de carrer. Doncs les bandes, xarangues i colles solen ser les encarregades de donar-li aquest toc d’harmonia i ambient que impregna cada via per on es passa.

Els nostres majorals i Obreres sempre han comptat amb un grup de músics que els acompanya en les seues cercaviles lúdiques i festives, a banda d’aquells actes més solemnes i seriosos on es compta amb la tradicional banda de música.

Així, pel que coneguem a Bétera, aquestes formacions conegudes com a xaranga (grup reduït de músics amb instruments de vent i percussió que s’encarreguen d’animar i amenitzar festejos i desfilades) en els seus inicis estigueren vinculades a la gestió de la banda del Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB). Doncs, no era un grup fixe establit i els músics solien anar variant.

Alguns dels noms que podem citar com a pares d’aquests inicis del que hui són les nostres xarangues són els de Rafa Martínez, José Luis Estellés, Amador o “Petana“.

La Xaranga de Zapata

A partir dels anys 90 es va consolidant aquesta formació en un grup i planter més fixe, podent considerar a Petana com el nexe d’unió d’aquells músics més veterans en tocar en aquestes celebracions i les noves incorporacions a la coneguda com “La xaranga de Zapata” entre les quals han passat per formar part d’ella o col·laborar Rafa Garay, José Garay, “More“, Héctor PertegazSergio Martínez, Óscar Martinez i Zapata. Amb l’estabilitat d’aquest grup, la gestió de les xarangues comença a tindre una gestió i autonomia pròpia, independentment de la banda.

“Festa Sonido Che

Posteriorment, de l’any 1995 a 2009 inclòs, seria “Festa sonido Che” l’encarregada d’ambientar les nostres festes. Aquesta formació es va formar oficialment en l’any 1994. Cada 14 d’agost és el seu aniversari. Doncs, la primera vegada que tocaren oficialment com a formació va ser en les festes de la urbanització “El Portón“. Després també tocaren en la Festa del Conill i també en altres ciutats espanyoles i racons del Món com Pas de la Casa.

Com a formació original podiem nomenar a Eduardo Sánchez, Jose manuel BorregoAndrés LorenteJose Luis Martínez, Pablo AloyVicente BorregoFrancisco Martínez, Gustavo Martinez, Víctor Gámez i Quique Doménech. Però no ha sigut un grup estrictament tancat, donat que durant les dates de les festes moltes vegades ha tocat alternar-se amb altres músics d’altres pobles i viceversa. Així, també durant eixos anys han estat tocant músics com Josep Aloy, Simón Sánchez o Vicente Sorlí, a banda de molts dels membres que posteriorment formarien la “Xaranga Che Que Bo”.

Com totes les formacions, aquesta compta també amb anècdotes i boniques experiències. Així, el seu membre Víctor Gámez, recorda que el primer any que tocaren en festes (1995) la colla de Majorals estaven meravellats de l’energia que tenien encara el 21 d’agost en la cercavila. De fet, deien que eren com “el conejito Duracell“.

D’altra banda, recorden l’any 1997 com el més intens, però un dels més bonics per la relació estreta creada amb els Majorals. Doncs els acompanyaven a tot en cada moment (dinars, platja, sopars…). De fet, posteriorment també anirian a les bodes i esdeveniments especials de la gran majoria de la colla.

Xaranga “Che que bo”

Posteriorment a aquesta agrupació, seria la mencionada “Che que bo” la que s’encarregaria de 2010 fins a 2019. Xavier BeneditoCarlos Sánchez, Ismael Sierra, David BaudésCarlos Cremades, Carles Llistó, Voro RamónSergio Ochando o Pablo Martínez, són alguns dels noms a destacar, encara que també han comptat quan ha fet falta amb altres músics com els ja nomenats Simón Sánchez o Vicente Sorlí, entre altres. Aquesta xaranga va nàixer a principis de 2004 tocant en Falles.

Aquesta formació també compta amb molts moments bons a recordar. Segons ens compta Xavier Benedito, “cada any té un moment que recordes especialment”. A més a més, aquesta xaranga es prepara i adapta els arranjaments de la música de moda, intenta modernitzar-se i reinventar-se. En aquest sentit, per a actes com la cavalcada podem veure-la dalt un carro (camionet) i altaveu per exemple.

“Xe quin so”

La pròxima xaranga prevista per a les pròximes festes és “Xe quin so”, una xaranga mixta de músics joves amb ganes de tocar i fer festa. Aquesta formació també fa uns quants anys que toca a Falles i altres esdeveniments festius. Esperem poder contar-vos més d’ella en els pròxims anys perquè serà senyal que aquesta situació s’ha quedat en un malson.

Agraïments especials: Víctor Gámez, Xavier Benedito i Salva Aparísi García.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia