Al llarg d’aquests dies, hem estat parlant de les diverses formacions i agrupacions encarregades d’ambientar musicalment i amenitzar els actes de les Festes Majors de Bétera. En aquest sentit, és també molt important parlar del grup de tabal i dolçaina que durant els últims anys s’ha encarregat d’encapçalar molts d’aquests actes. Es tracta de la colla de tabal i dolçaina “Xe que burra“. Doncs, ja és quasi impossible imaginar-se una “Entrada de la murta” o una cercavila cap al vi d’honor de la nit de la presentació oficial sense ells.

Fou en l’any 2003 quan, a decisió de la regidoria municipal d’educació i Cultura de l’Ajuntament de Bétera es va crear l’Escola de Dolçaina i Tabal de Bétera. Aquesta entitat va començar el seu camí amb les classes de dolçaina de la mà de Ramón Asensi i Ramón, comptant en un primer moment amb 17 alumnes. En el mes de gener de 2004, seria quan es posarien en marxa les classes de tabal, impartides per David Rico Campos.

D’aquesta manera, ja el dia 30 de maig de 2004 l’escola participaria en la “dansà” que organitzava la Falla de l’Est en honor a la Mare de Déu dels Desemparats. A principis del mes de juliol, del citat any, es prendria una decisió clau en aquesta història: donar forma al grup d’alumnes més avançats tant de dolçaina com de tabal. Així, és com es formaria la colla ‘Xe que burrà’. S’escolliria aquest nom per ser una expressió popular típica del nostre municipi.

La presentació en societat d’aquesta colla seria el 30 de juliol de 2004, quan els Majorals de 2005 organitzaren un concert a l’Albereda com a previ inici de les festes. L’endemà, la formació també participaria en la inauguració de l’enllumenat del pla Colom. Al mes d’agost, el grup també estaria present en els actes emmarcats dins les festes patronals. La seua següent intervenció seria el 9 d’octubre en una cercavila pels carrers de la població fins al Castell de Bétera, fent allí un xicotet concert. A partir d’aquest moment, la colla ha anat col·laborant en la majoria dels esdeveniments i actes festius, solidaris i religiosos del nostre municipi. Així mateix, ha deixat la seua empremta en altres territoris tant en l’àmbit nacional com internacional.

Gener de 2010 també seria una data que marca un abans i un després en la trajectòria de l’entitat, creant-se l’Escola de Cant d’Estil de Marisé de Montolivet. Aquesta començaria a funcionar amb 12 alumnes. El seu debut oficial seria el concert de final de curs del 25 de juny, emmarcat dins la campanya de ‘Retrobem la nostra música’ de la Diputació de València. El 15 d’agost a la nit, l’escola participaria en la tradicional Cantà de l’Ave Maria i d’Albaes‘ prèvia a la Cordà.

Posteriorment, es crearia una rondalla la qual seria encapçalada per Maribel Crespo (membre de ‘Al tall’).

La colla municipalitzaria tots els seus serveis, quedant constituïda com l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal, Cant d’Estil i Rondalla de Bétera.

A l’octubre de 2011, la Colla es traslladaria a les coves de Mallorca tenint dues coves al seu abast (cadascuna dedicada als grans cantadors que ha donat el nostre poble i a Ia família dels “Melitón“).

Ia cova dels tabals i cant valencià s’instal·larien uns panells informatius sobre el ‘Xiquet de Bétera”, el “Sardinet, el “Naiet” i Ia família de versadors de Karoli. Ací també s’ubicaria una xicoteta exposició d’eines del camp aportades principalment per Ramón ‘Fona com a record de tots els nostres Ilauradors.

La cova de dolçaina i rondalla se centraria en el món de Ia dolçaina amb especial menció dels anteriorment citats.

Totes aquestes accions compten amb un mateix objectiu: que no es perda Ia memòria cultural i les nostres arrels de cara a les futures generacions.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia