La coneguda com “Coetà del Gos”, que té lloc cada 17 d’agost en la plaça de Luis Reig, no es realitzava en un principi. Al voltant de l’any 1962 o un poc abans, pot ser a 1960, va ser quan es va organitzar la primera. Així ens ho feia saber fa uns anys Vicent Rausell i Romance, el segon dels fills de Juan Rausell Ferrer (“Alma Matter” i fundador de la Pirotècnia Rausell l’any 1929).

Al grup d’aquesta dècada dels anys 60 que ell ens cita els va sobrar coets del dia 15 d’agost i van decidir cremar-los el “Dia del Gos”, nomenat així per què era la jornada que es descansava darrere d’uns dies intensos.

L’explicació que ens dona aquest antic pirotècnic sobre que els sobrara coets era el canvi de la confecció amb canya per la de cartó. El preu s’abaratia i la producció també era més ràpida i massiva i, per tant, aconseguien tindre més coets al seu abast.

D’aquesta manera, és com es va perllongar al llarg dels anys la “Coetà del Gos”, obtenint la popularitat que té avui en dia.

Però com a curiositat, cal dir que aquell primer any d’aquest esdeveniment encara van sobrar coets i es van tirar el dia 22 com a fi de les festes. Aquest fet va ser l’inici d’aquells castells de focs artificials que durant diverses dècades van tindre lloc per donar per finalitzada la festivitat d’agost, segons Vicent.

La Coetà del Gos és un d’aquells actes que ningú es vol perdre a Bétera. Habitualment, els voltants del tancat muntat a la plaça Luis Reig s’ompli de gent mentre els majorals es preparen en el seu barracó amb els monos, botes, cascos i guants necessaris per a la seguretat de l’ocasió.

Quan estan preparats, acompanyats per la xaranga i en un to festiu, arriben al recinte on unes hores abans ja han estat preparant-ho tot al costat de la pirotècnia Rausell. Després de posar-se els cascos, encendre les seues metxes i apagar-se els llums, arriba la batalla que ells i el públic més arriscat lliuren contra els coetons i les femelles.

Durant prop d’una hora seguida, els Majorals de cada any tiren dotzenes i dotzenes de coets.

La Coetà del Gos finalitza amb l’aplaudiment dels veïns i veïnes de Bétera, la música de la xaranga i el passeig dels majorals fins a l’Albereda entre felicitacions, abraçades i botelles d’aigua per hidratar-se.

D’altra banda, cal recordar que abans d’aquest acte també es realitza una cordà infantil des de fa uns anys. Es tracta d’un esdeveniment pel qual va lluitar molt Amics del Coet (encara no hi havia altra penya de coets) en els seus inicis per a la seua celebració continuada i el qual ha aconseguit que siga un acte organitzat pels mateixos majorals amb la col·laboració de l’Ajuntament i la resta de colles coeteres com Vol Lliure i Fogoners.

Adjuntem una fotogaleria amb imatges enviades pels nostres veïns i veïnes

Imatges de colles de Majorals
Imatges de Raúl Campos i Cremades en les seues majoralies de 2002, 2007 i 2015
Imatges de David Hurtado i Coronado en la seua majoralia de 2014 com a president.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia